Брнабић: Затвaрамо шалтере и ограничавамо куповину заштитних средстава

Председница Владе Ана Брнабић је после седнице здравственог кризног штаба најавила да ће сви шалтери јавне управе, и на републичком и на локалном нивоу, бити затворени. Поручила је да ће за грађане старије од 65 година бити уведена забрана изласка са запрећеном новчаном казном од 150.000 динара уколико не буду престали да излазе на улице, као што је данас случај. Рекла је и да се забрањује извоз лекова на тридесет дана.

Ана Брнабић је у обраћању јавности, након седнице здравственог кризног штаба, изјавила да пензионери данас у великом броју случајева нису послушали молбу да не излазе из кућа и у великом броју су на улицама, у банкама, на шалтерима.

"На седници штаба смо се сложили да је ситуација са дисциплином грађана доста забрињавајућа", истакла је премијерка.

Оценила је да је поражавајуће оно што се данас види на улицама Београда, а слично је и у Нишу и у Новом Саду.

"Нема дисциплине и нема солидарности. Зато уводимо додатне мере, а од сутра и ригорозније", нагласила је премијерка.

Премијерка је, одговарајући на констатацију новинара о гужви у аутобисима на београдским улицама, рекла да проблем није број аутобуса, већ то што грађани нису самодисциплиновани и додала да ће уколико се тако настави предложити председнику увођење полицијског часа.  

"Апелујем на здрав разум, дисциплину и солидарност. Зашто морамо да уводимо забрану и полицијски час? Немам проблем са тим што је Град Београд смањио аутобусе већ што и даље постоје гужве", рекла је Брнабићева. 

Председница Владе је најавила да ће сви шалтери јавне управе, и на републичком и на нивоу локалне самоуправе, бити затворени.

"Имамо огромну гужву у Управи за аграрна плаћања и у ПИО фонду", навела је Брнабићева. 

Премијерка је истакла да ће се на седници Владе донети закључaк да се сви послови на шалтерима одлажу до даљег.

Објаснила је да неће бити никаквих последица по грађане, а посебно не за пензионере и старије суграђане, јер ће све моћи да се плати за два или три месеца, када прође "ситуација са коронавирусом".

"Све што истиче кад је реч о личним документима наставиће да важи док не прође ванредно стање. Све што треба да завршите на шалтерима, моћи ћете да завршите и након ванредног стања без икаквих последица", поручила је премијерка.

Ограничавање куповине маски и заштитних средстава

Најавила је доношење закључка којим се ограничава куповина маски, заштитних рукавица и средстава за дезинфекцију, јер се стварају непотребне залихе.

"Моћи ће да се купи 10 маски, 10 пари заштитних рукавица и два већа паковања, односно пет мањих средстава за дезинфекцију", објаснила је премијерка.

Рекла је, међутим, да та куповина не може да се ограничи, не може се контролисати да ли ће неко ићи у више апотека.

"Ако то желе да раде, нека раде", напоменула је Брнабићева, додајући да ће држава контролисати колико год може.

Премијерка је најавила да ће бити пооштрене мере за рад кафића и ресторана, где ће се ограничења односити на број људи по квадратном метру, а не на укупан број особа.

Забрана извоза лекова у наредних 30 дана

Председница Владе је изјавила да ће на листу мера предузетих у борби против коронавируса бити додата забрана извоза лекова.

"По молби и савету Републичког фонда здравственог осигурања, забрањујемо извоз свих лекова у наредних 30 дана. Да видимо колико нам је потребно", рекла је премијерка.

Брнабићева је указала да то што таква мера није била иницијално донета представља доказ да свега има довољно.

Од куће да раде старији од 65, родитељи деце до 12 и хронични болесници

Премијерка је рекла да је потребна боља организација рада предузећа, те да је препорука да људи раде у сменама, ако је потребно и у три, те да раде у мањим групама.

Упитана за предузећа која имају више од 100 запослених, пренела је да су се велике фирме углавном организовале.

"Дали смо препоруку да раде по сменама, па чак и у три, да би било што мање радника по сменама. Важно је да буде што мањи број људи на једном месту. Ако су на отвореном, то је у реду", истакла је Брнабићева.

Рекла је да су неке фирме обезбедиле заштитне маске, и подвукла да је важно побољшање комплетне хигијене на радном месту.

Данас ће на седници Владе бити дата инструкција јавној управи и локалним самоуправама да сви старији од 65 година не долазе на посао већ да раде од куће, као и који имају децу млађу од 12 година и сви хронични болесници, рекла је Брнабићева.

"То је јасна инструкција свима у државној управи и локалној самоуправи. Тиме дајемо пример за послодавце", рекла је премијерка.

Ако буде потребно да ти који раде од куће дођу на посао, позваћемо их, нагласила је премијерка.

Како је рекла, ускоро ће и министар просвете Младен Шарчевић објаснити како ће се од сутра одвијати настава од куће. 

"Ако буду гужве, сутра забрана старима и казна од 150.000"

Премијерка је поручила да ће за грађане старије од 65 година бити уведена забрана изласка са запрећеном новчаном казном од 150.000 динара, уколико не буду престали да излазе на улице, као што је данас случај.

"У 14 сати имам састанак са председником Вучићем и разговараћемо о томе да ли постоји потреба да уведемо додатне мере. Оставићемо то за сутра пре подне, да се грађанима старијим од 65 година забрањује свако излажење из њихових домова, односно дворишта и да, такође, пропишемо казну од 150.000 динара за ове прекршаје", рекла је Брнабићева.

Каже да се то ради да би се стари сачували од коронавируса, а не да би се кажњавали.

Брнабићева сматра да ће то вероватно морати да се уведе, али да су оставили одлуку за сутра како би видели до тада каква ће бити ситуација.

"Још једном апелујем на све грађане да се уозбиље, јер не желимо да уводимо полицијски час, нити стриктну забрану старијима од 65 година", поручила је премијерка.

Истакла је да се за сада неће прибегавати затворским казнама, да се у Србији не би догодила искуства других земаља, где је вирус ушао и у затворе.