Хоће ли лепо време зауставити коронавирус

Топло време најављено за наредне дане не значи да ће ширење коронавируса да стане, али постоји "велика могућност да се ослаби активност вируса", каже за РТС Мијомир Пелемиш, бивши директор Клинике за инфективне и тропске болести КЦС-а.

Мијомир Пелемиш је рекао, гостујући у Београдској хроници, да пандемија коронавируса коју је прогласила СЗО значи да ће надлежни у Србији наставити да раде оно што су већ радили, а да ће се у даљем току одлучивати да ли ће бити додатних мера.

Коментаришући мере надлежних против ширења коронавируса које су данас саопштене, напомиње да у овом тренутку нема потребе да се затворе школе, јер је искуство показало да деца ретко оболевају од коронавируса.

Циљ мера је, како је објаснио, да се спречи локална трансмисија, односно обољевање људи који нигде нису путовали.

"Досадашњи оболели су углавном добили инфекцију од неке особе ван Србије", наводи Пелемиш. 

Истакао је да ће се конференције за новинаре одржавати и убудуће сваки дан, да би грађани били прецизно и јасно обавештени о кретању инфекције, да не би било никаквих произвољних вести или спекулација. 

"Могућност да топло време ослаби вирус"

Пелемиш је говорио о могућности да коронавирус временом ослаби.

Објашњава да су те тврдње засноване на искуствима са осталим вирусима, као и да се на томе заснивају претпоставке да вирусу неће пријати топло време које долази.

Метеоролози за сутра најављују 23 степена, али Пелемиш истиче да то не значи да ће епидемија да стане и да ће се зауставити Ковид-19.

Међутим, како је напоменуо, постоји "велика могућност да се ослаби активност вируса".

Поручује грађанима да нема разлога за велики страх, али да има разлога за обиљност.

Оболели у Србији се лече као и у свету, а српски стручњаци су у контакту са лекарима из Кине, иако у Србији нема тежих болесника, наводи Пелемиш.