Читај ми!

Леброн је био деспот, тек сада је краљ – "игра престола" се наставља

Леброн Џејмс је са 38.390 поена постао најбољи стрелац НБА лиге свих времена. За ово велико достигнуће у каријери којим је прескочио легендарног Карима Абдула Џабара требало му је 20 година, невероватних 1.410 утакмица и 27.829 шутева ка кошу.

Леброн је био деспот, тек сада је краљ – "игра престола" се наставља Леброн је био деспот, тек сада је краљ – "игра престола" се наставља

Људи воле трофеје и победнике, воле приче о аутсајдерима који су дошли до врха, приче о људима који нису имали ништа, а постигли су скоро све у областима у којима су деловали. Зато су популарни филмови о Рокију, зато воле и Кристијана Роналда. Баш из тог разлога воле животну причу Новака Ђоковића, воле да чују о тренинзима у празном базену док око њега падају НАТО бомбе. Још једну такву причу заокружује и Леброн Џејмс, један од најбољих у игри под обручима. И он је од ничега постао најбољи поентер свих времена и послао поруку деци широм света да је све могуће, док се верује и ради на свом циљу.

Детињство "принца" из Охаја

Леброн је рођен 30. децембра 1984. године у Акрону, у држави Охајо. Одрастао је у сиромаштву и никад није упознао оца. Џејмс је добар део детињства провео код друга јер мајка није могла да му приушти три оброка дневно. Како би га склонила с улице, што је била судбина великог броја Афроамериканаца који нису имали пристојан живот, мајка га је слала да тренира кошарку. Џејмс се придружио локалној омладинској лиги са девет година и већ тада је показао таленат. 

У основној школи се поред кошарке опробао и у америчком фудбалу, у ком је такође због физичких предиспозиција и атлетизма одскакао од вршњака. Иако је и у основној школи показивао таленат, велико интересовање јавности дошло је по доласку у средњу школу. 

Џејмс је постао сензација коју су медији прозвали "краљем" због његовог стила игре и доминације на паркету.

Три клуба и три титуле шампиона

Након што је изабран као први пик на НБА драфту 2003. од Кливленд кавалирса, Леброн се брзо доказао као један од најбољих играча лиге, освојивши награду за рукија (новајлију године). Убрзо потом, успео је да води Кавалирсе до неколико наступа у плеј-офу, међутим, њихов поход често се завршавао без уласка у финале.

Незадовољан са само две МВП титуле које је од доласка у лигу освојио и са само једним пласманом у финале 2007. године, Леброн је одлучио да напусти "краљевство" и оде у Мајами хит 2010. године, али са обећањем да ће се вратити кући.

Заједно са Двејном Вејдом и Крисом Бошом формирао је један од најдоминантнијих трија у историји лиге.

Џејмс је са овом екипом освојио два шампионата и два пута губио у финалу.

Одржао је обећање и вратио се у Кливленд 2014. године, да би 2016. донео прву титулу у историји клуба. У финалу су надокнадили минус од 3-1 против Голден стејт вориорса, који су те сезоне имали свега девет пораза у регуларном делу лиге.

Џејмс 2018. поново напушта Кливленд и потписује за Лос Анђелес лејкерсе, да би две године касније освојио своју четврту титулу, у сезони која је играна без публике због пандемије коронавируса.

Након освојене титуле Лејкерси су упали у серију лоших резултата и питање је хоће ли се домоћи новог финала.

На походу ка вечности пало "утврђење" старо 39 година 

Када је требало да приступи лиги 2003. године, Леброн је добио надимак "Изабрани", јер се од њега очекивало да понови и надмаши успехе Била Расела, Вилта Чемберлена, Џерија Веста, Меџика Џонсона, Лерија Берда, Карима Абдула Џабара, Карла Мелоуна и на послетку Мајкла Џордана.

Сада када је престигао Абдула Џабара, испред њега стоје Расел са 11 титула и "Његово летеће величанство" Мајкл Џордан.

Карим Абдул Џабар један је од кошаркаша који је био миљама изнад свог времена како играчком каријером тако и учешћу у друштвеном животу и борби за права пре свега Афроамериканаца, али и угрожених група. 

За 20 сезона, колико је провео у лиги од 1969. до 1989. године, Абдул Џабар је постигао ствари о којима су генерације пре њега могле само да сањају. Горостас међу обручима постао је најбољи стрелац лиге 1984. године, значи да је његов рекорд трајао 39 година, што га чини једним од најдужих у спортској историји. Поред тога, чак шест пута био је и МВП.  

Рекорд који је Абдул Џабар остварио сам по себи је велики, али када се узме у обзир да је био центар и за својих 20 година каријере убацио само једну тројку, дивљење се аутоматски подиже на један виши ниво.

Да би дошао до броја од 38.387 поена, Џабару је требало 1.560 утакмица и 28.307 шутева.

Видело се још по доласку у Лејкерсе 2018. године шта је примарни Џејмсов циљ, да до титуле најбољег поентера дође у дресу у ком су то учинили Карл Мелоун и Карим Абдул Џабар.

С обзиром на то да ће Леброн још бити активан, очекује се да ће прећи број од 40.000.

Пензија? "Job's not finished" (Посао није завршен)

Џејмс није више у зениту каријере, напунио је 38 година и његови дани доминације пролазе појављивањем нових, млађих кошаркаша.

После обарања овог рекорда очекивало би се да се Џејмс повуче, пресели на неку плажу, седи или лежи у лежаљци, пије коктел и прати расправу међу навијачима ко је најбољи кошаркаш свих времена.

Ипак, он не планира да окачи патике о клин и паркет замени песком.

"Краљ Џејмс" најавио је да ће играти док год његов син Леброн Јуниор не буде изабран на драфту (популарни Брони је у класи 2024. године) јер му је жеља да игра са својим сином. 

Да се најбољи кошаркаш 21. века не шали говори податак да је изјавио да планира оснивање клуба у Лас Вегасу који би се такмичио у НБА лиги.  

Леброн или Мајк – хоће ли доћи до договора или генерацијски јаз остаје

Свако време носи друштвене промене. Људи на њих различито реагују. Неки их прихватају са задовољством, други их строго одбацују.

Исти принцип може се применити на дебату о "најбољем кошаркашу свих времена".

Свака генерација имаће свој избор и свог фаворита, јер промене у кошарци паралелно иду са друштвеним, па из тог разлога тешко је одредити најбољег.

Оно што може да се каже је да је неко најбољи у одређеном периоду, тј. док се не појави неко ко ће захваљујући људској и кошаркашкој еволуцији надмашити претходника. 

Упркос овоме, за већину љубитеља кошарке дилема ће бити Џордан или Џејмс.

Леброн се попео на поентерски трон, али борба за превласт на главном још траје.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво