Читај ми!

"Аустријанка", роман о Диани Будисављевић

До пре неколико година, за Диану Будисављевић, хероину Другог светског рата, која је из пакла НДХ спасила неколико хиљада, углавном српске деце (поједини подаци говоре о 12.000 деце), ретко ко је знао. Ипак, у последње време о њој се све више говори, пише и снимају филмови. Пред читалачком публиком, недавно се појавио први роман о овој изузетној жени под називом "Аустријанка" (издавач Лагуна), чији је аутор историчар Зоран Милекић. Тим поводом, са њим је разговарао Мирослав Карлица.

"Пре десетак година, тачније 2011. године, ја сам се, с тицајем околности, упознао са Тихомиром Станићем, нашим глумцем и тада, филмским продуцентом. Он је већ тада оформљавао једну екипу људи са којом је намеравао да напише сценарио за један велики филм о Јасеновцу и акцији Диане Будисављевић. Онда сам ја, као историчар, добио задатак да прикупим што више података. Потрудио сам се да што темељније одрадим тај посао, али је после неколико година било јасно да се неће скупити довољно средстава за тај филм. Онда је сценарио или неколико варијанти сценарија, Станић уступио Гаги Антонијевићу, коме је то вероватно помогло, па је он направио и свој сценарио за филм "Дара из Јасеновца". А ја сам био разочаран", каже Зоран Милекић. 

 А онда сте се одлучили да напишете роман?

"Прва идеја је била да напишем научну монографију о Диани, али чинило ми се да би то читао мали број људи, стручни кадар које та тема занима, а онда сам дошао на идеју да је можда најбоље написати роман."

Цео разговор са Зораном Милекићем погледајте у нашем видео прилогу. 

 

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво