Читај ми!

"Аустријанка", роман о Диани Будисављевић

До пре неколико година, за Диану Будисављевић, хероину Другог светског рата, која је из пакла НДХ спасила неколико хиљада, углавном српске деце (поједини подаци говоре о 12.000 деце), ретко ко је знао. Ипак, у последње време о њој се све више говори, пише и снимају филмови. Пред читалачком публиком, недавно се појавио први роман о овој изузетној жени под називом "Аустријанка" (издавач Лагуна), чији је аутор историчар Зоран Милекић. Тим поводом, са њим је разговарао Мирослав Карлица.

"Пре десетак година, тачније 2011. године, ја сам се, с тицајем околности, упознао са Тихомиром Станићем, нашим глумцем и тада, филмским продуцентом. Он је већ тада оформљавао једну екипу људи са којом је намеравао да напише сценарио за један велики филм о Јасеновцу и акцији Диане Будисављевић. Онда сам ја, као историчар, добио задатак да прикупим што више података. Потрудио сам се да што темељније одрадим тај посао, али је после неколико година било јасно да се неће скупити довољно средстава за тај филм. Онда је сценарио или неколико варијанти сценарија, Станић уступио Гаги Антонијевићу, коме је то вероватно помогло, па је он направио и свој сценарио за филм "Дара из Јасеновца". А ја сам био разочаран", каже Зоран Милекић. 

 А онда сте се одлучили да напишете роман?

"Прва идеја је била да напишем научну монографију о Диани, али чинило ми се да би то читао мали број људи, стручни кадар које та тема занима, а онда сам дошао на идеју да је можда најбоље написати роман."

Цео разговор са Зораном Милекићем погледајте у нашем видео прилогу. 

 

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара