Читај ми!

„Рат из прве руке" - југословенски ратови деведесетих и рат у Европи данас

Саво Штрбац и Небојша Јовановић

Распад Југославије дуго се спремао а опет почео је изненада, неочекивано и трагично. Први рат на европском тлу после скоро пола века мира и просперитета разорио је једну сложену и идеологизовану државу која је протраћила свој скупо плаћен оснивачки улог. Током деценије сукоба страдало је, на свим странама, на десетине хиљада људи, на стотине хиљада је расељено и порушени су многи принципи, обичаји и правила ратовања. Наговештен је и период такозваних „нових ратова" у којима се сукоби развијају и ескалирају на основу идентитетских политика.

Актуелни рат на истоку Европе по много чему подсећа на југословенске ратове деведесетих. Води се у глобализованом свету, на континенту међусобне повезаности и условљености у коме се не трпи неутралност а лако се прихватају стереотипи о добрим и лошим момцима, жртви и агресору, хуманим и нехуманим интервенцијама.

У екс-Ју ратовима, од десетодневног словеначког рата '91. до НАТО бомбардовања Србије '99. начињен је низ преседана. Многи од њих актуелизовани су у руско-украјинском сукобу. Kако је овде све почело и колико је сличности и разлика између ратова у бившој Југославији и актуелног рата на истоку Европе за Речено и прећутано говоре Саво Штрбац, правник, некадашњи функционер Владе Републике Српске Kрајине, данас шеф Документационо информативног центра Веритас и др Небојша Јовановић, историчар и учесник ратова деведесетих, аутор књиге „Идемо на Загреб".

Уредник и водитељ емисије је Радован Пантовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво