Читај ми!

Москва - позадина терористичког напада

Радомир Милашиновић и Радојица Лазић

Почетком овог века, 11. септембра 2001. године изведен је најтрагичнији и најбизарнији терористичких напада у историји. На источној обали Сједињених држава истовремено су отета четири путничка авиона. Два су потом усмерена и ударила у стоспратне куле близнакиње, Светског трговинског центра у Њујорку, један у Пентагон надомак Вашингтона. Напад је испланирала екстремистичка исламска мрежа Ал Kаида а извело свега 19 терориста. У непуних сат времена страдало је и рањено више хиљада људи.

Америка је затим покренула глобални рат против Ал Kаиде али се исламски тероризам увек јављао у новим облицима и на новим местима, на истоку и на западу. Он се сумњичи и за прошлонедељни напад у Kрокус центру у Москви у коме је страдало скоро 140 људи. У глобалној безбедносној кризи терористички напад у руској престоници добија посебну димензију и најразноврснија тумачења

Зашто је Москва постала мета, какви су природа и мотиви овог терористичког напада, шта се иза њега крије и какве ће политичке последице имати, за Речено и прећутано, анализирају др Радомир Милашиновић, стручњак Евроазијског безбедносног форума и професор Радојица Лазић, декан Факултета за дипломатију и безбедност.

Уредник и водитељ емисије је Радован Пантовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво