Читај ми!

Сезона младих - Трио Монк

Девет сентименталних расположења

Радио Београд 2 наставља циклус концерата Сезона младих, који се од 31. октобра 2023. до 21. маја 2024. године реализује у Установи културе „Гварнеријус”, уз директне радијске преносе. Он је, као и претходни циклус концерата (Најбољи млади пијанисти) обједињен делима домаћих аутора.

На седмом концерту наступиће Трио Монк, који је формиран 2022. године. Чине га кларинетиста Владимир Станишић, професор у МШ „Ватрослав Лисински” и хонорарни сарадник Београдске филхармоније, виолиниста Војин Алексић, професор у МШ „Владимир Ђорђевић” и хонорарни члан Београдске филхармоније и пијаниста Растко Павловић, студент мастер академских студија на ФМУ у класи проф. Владимира Милошевића.

Ови млади музичари су се окупили са циљем да представе уметничку музику кроз утицај плесних, џез и етно мотива, као и да интерпретирају музику етаблираних, али и неафирмисаних домаћих композитора. Оријентисан ка интерпретацији модерне, примењене, постмодерне и world музике, ансамбл Монк је у досадашњем раду имао прилике да наступи на фестивалу АРЛЕММ у Ариљу, у едукативно-плесној представи „Како се слуша концерт” (у сарадњи са водитељем Милошем Миловановићем и играчицом Јованом Стојић), као и на фестивалима „БЛИСС” у Горњем Милановцу, „Калеидоскоп културе” у оквиру платформе Нови Сад ‒ европска престоница културе 2022 и фестивалу „MetaWorld” у Биоскопу Балкан у Београду. У сарадњи са плесним ансамблом НЕУТ, премијерно су на „Конденз” фестивалу у Галерији Културног центра Београда извели инструментално-плесни перформанс под називом „1002. ноћ” базиран на мотивима „Прича из 1001 ноћи”, а на музику Николаја Римског-Корсакова.

Програм концерта у УК Гварнеријус - Девет сентименталних расположења

1) Рихард Штраус: Morgen, оп. 27

2) Исидора Жебељан: Felicia (из свите Три козја увета)

3) Даријус Мијо: Divertissement (из Свите за кларинет, виолину и клавир оп. 157б)

4) Чарлс Ајвс: Largo за виолину, кларинет и клавир, оп. 73

5) Ђан-Карло Меноти: Romanza. Andante espressivo (из Трија за виолину, кларинет и клавир)

6) Исидора Жебељан: Сарабанда (из представе Прљаве руке)

7) Павле Поповић: Notturno премијера

8) Петер Шикеле: Songs (из Серенаде за троје)

9) Габријел Форе: Après un rêve оп. 7, бр. 1 из Три мелодије оп. 7

Водитељ у студију Радио Београда 2: Дуња Савић

Продуцент: Јелена Брадарић

Уредник циклуса „Сезона младих” и преноса концерта из Гварнеријуса: Ана Ћирица

  •  

     

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије