Читај ми!

Четврта деценија и будућност Српске

Обрад Kесић и Рајко Петровић

Док се Дан Републике Српске у Бањалуци ове недеље обележавао парадом, песмом и заветом о самосталности, у Сарајеву се апеловало на Запад да се „заустави Додик", спречи сецесија и појачају санкције. Без обзира на подељен амбијент, жеље и расположења, реалност је да је Република Српска напунила три деценије постојања. За то време, показало се, упркос бројним изазовима, стекла је државно самопоуздање, подигла политички кредибилитет и развила своје потенцијале.

Реалност Босне и Херцеговине и даље су супротстављени интереси, два ентитета и три конститутивна народа. Њихов израз су различите политике националних елита, које мање-више егзистирају још из времена распада Југославије, ратног периода и Дејтонског мира. Спор је очит на линији унитаризација, изворни Дејтон или дезинтеграција нефункционалне државе.

У таквим околностима Република Српска је ушла у четврту деценију постојања. Шта је у њој чека, који изазови и каква будућност, за Речено и прећутано говоре шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић и Рајко Петровић, истраживач са Института за европске студије.

Аутор емисије је Радован Пантовић.

 

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије