Читај ми!

Трагични губитак за финску музику

Тоиво Кула је фински копозитор који је страдао на крају Prvog светског рата у 35. години.

У првом Аутограму ове недеље уредница Горица Пилиповић представља његову прву оркестарску свиту засновану на мелодијама родног краја.
Кула је почео да студира виолину и музичку теорију, а 1908. постао је први студент композиције Јана Сибелијуса на Музичком институту у Хелсинкију. Његови студентски радови – виолинска соната и клавирски трио ‒ привукли су велику пажњу јер су били међу ретким обимнијим камерним композицијама тада у Финској. Кула је такође дочекан и као млада нада финске музичке културе на народном језику. Не заборавимо да је Финска тада била под руском влашћу, а Кула ће изгубити живот у Випурију, данас Виборгу у Русији, на самом крају грађанског рата. Упоредо са студијама код Сибелијуса, усавршавао се и у Италији, Лајпцигу и Паризу. Вративши се, био је музички директор у граду Оулу, Хелсинкију и коначно Випурију. Оженио се певачицом Алмом Силвентоинен, за коју ће компоновати највећи број својих песама и коју је пратио на концертним турнејама.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије