Коронавирус много присутнији него што видимо

 Члан Кризног штаба, епидемиолог Предраг Кон, поново је  позвао на  поштовање мера против ширења коронавируса, посебно у Београду. Лекари  страхују од наглог пораста броја пацијената, јер се повећава број  пријема у болницама.

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да  локални кризни штабови више неће моћи да издају грађанима специјалне дозволе за организовање  прослава. Нагласио је да мера о максималном броју окупљених од 30 људи на затвореном важи  за све  и да ће се  на следећој седници Кризног штаба  инсистирати на томе да такве дозволе више не могу да се издају.

Број оболелих од короне у школама у октобру, мањи је него претходног месеца. Министар Младен Шарчевић је рекао да је од 8 000 студената смештених у Студентском центру, оболео само један. Школски систем се у постојећим епидемијским условима добро држи и било би добро да тако што дуже и остане, каже Шарчевић.

Земље окружења бележе рекорде по броју заражених током једног дана, а званичници упозоравају да је ситуација забрињавајућа. У Хрватској, здравствени систем је на граници издржљивости,  10 преминулих, 793 новозаражених, само у Загребу 211.  У Словенији је 745 новооболелих. Та земља, од данас пооштрава мере.

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак долази предвече у дводневну посету Београду, где ће се састати са највишим представницима власти Србије. Биће речи о напретку постигнутом од обнављања дијалога уз посредовање Европске уније у јулу, и о наредним корацима у преговорима о свеобухватном споразуму.

Пројекције Међународног монетарног фонда показују да ће српска економија бити најбоља у Европи у овој години, изјавио је министар финансија Синиша Мали. Он је за Телевизију Пинк оценио да то говори о отпорности домаће привреде, успешности спроведених реформи и одговорној политици државе током кризе изазване пандемијом корона вируса. Мали је рекао да ће Србија, по пројекцији Ем-Ем-Еф-а, имати највећу стопу раста и најнижи пад у Европи у 2020-ој години

Амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко изјавио је да су наводи да је руски председник Владимир Путин отказао посету Србији потпуна измишљотина. Он је на свом Твитер налогу написао да су председници Русије и Србије у сталном контакту и да  ће, чим дође време, све бити званично обелодањено.

Само 12 одсто жена су власнице сеоских газдинстава, а 60 одсто нема плату и ретко остварује право на пензију. То су само неки од података који говоре о тешком положају жена на селу, истакла је председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић у Јежевици на обележавању Међународног дан жена на селу. Да скрену пажњу на изазове и укажу колико је важно створити окружење за побољшање свог положаја, жене из Трстеника, Драгачева, Јежевице и Вапе организовале су изложбу домаћих производа.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић

Уредници вести: Марица Сердар и Владимир Михајловић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво