Dok ne budemo imali vakcinu protiv koronavirusa – izolacija

Države koje žele da proglase kraj izolacije i dozvole ljudima da se uobičajeno kreću i idu na posao moraće da prate pomno eventualne nove slučajeve zaraze i da prilagode mere sve dok vakcina protiv novog koronavirusa ne bude gotova.

Stroge mere koje je Kina uvela u borbi protiv Kovida-19, zaustavile su prvi talas širenja virusa SARS-CoV-2, ističu istaživači iz Hongkonga. Međutim, opasnost od drugog talasa je izuzetno realna, piše britanski Gardijan.

„Dok ove mere daju rezultate i drže broj novozaraženih veoma nisko, bez kolektivnog imuniteta protiv koronavirusa, sve bi moglo ponovo da bukne čim se vratimo u kancelarije, fabrike prorade, škole postepeno vrate đake u klupe i ponovo počnemo da se družimo. Naročito je rizik uvećan od tzv. importovanih slučajeva budući da se koronavirus raširio svuda po svetu“, objašnjava jedan od istraživača Džozef T. Vu, profesor Univerziteta u Hongkongu.

Kina je prosečan broj novozaraženih po obolelom od KOvida-19 sa dva ili čak tri svela na manje od jednog.

Nadležni bi morali da prate izuzetno pažljivo situaciju na terenu, ističu kineski stručnjaci.

„Iako bismo preventivnih mera, poput društvenog distanciranja i promena navika u ponašanju, morali da se pridržavamo još neko vreme, proaktivno balansiranje između vraćanja ekonomskih aktivnosti i održavanja niskog broja novozaraženih bila bi najbolja strategija dok jednog dana ne budemo imali vakcinu protiv koronavirusa“, istakao je Vu.

Zdravstveni sistemi posrtali i uz najbolje uslove

Analiza kineskih stručnjaka objavljena je u medicinskom časopisu Lanset, a zasnovana je na kretanju epidemije u Kini.

Rezultati pokazuju da je stopa smrtnosti u Kini bila ispod jedan odsto, dok je u provinciji Hubej, odakle je epidemija krenula, postotak preminulih bio gotovo šest. Smrtnost je varirala i u odnosu na ekonomsko stanje provincija, što se ogledalo i na dostupnoj zdravstvenoj zaštiti.

„Čak i u najprosperitetnijim i najsnabdevenijim megagradovima, poput Pekinga, Šangaja, Šendžena i Vendžoua resursi su imali ograničenja i zdravstveni sistemi bili su preopterećeni pri naglom porastu broja zaraženih“, rekao je Vu naglasivši da zbog toga mere popuštaju postepeno i sporo.

Ukoliko bismo dozvolili da broj zaraženih ponovo poraste, i zdravstveni sistem i ekonomija bili bi izuzetno ugroženi čak i uz vraćanje identičnih mera.

Број коментара 45

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво