Читај ми!

У Јапану и пси дуговечни

Просечни животни век кућног пса у Јапану у протекле три деценије се удвостручио, па се ова богата далекоисточна земља сада суочава са растућим проблемом неге за старе, онемоћале кућне љубимце. У домовима људи у Јапану живи више од 20 милиона паса и мачака старих до 14 година – четири милиона више него деце истог доба. Овог месеца, основана је општа болница за псе која пружа све облике медицинске неге које уживају и људи.

Током протекле три деценије, захваљујући побољшању квалитета исхране и ветеринарске неге, просечни животни век кућног пса у Јапану се удвостручио са седам на четрнаест година, јавља највећа домаћа ТВ станица НХК.

Тако се Јапан, где је већ 23 одсто од укупног броја становника старије од 65 година, сада суочава не само са феноменом старења људске, већ и животињске популације.

Према подацима Јапанског удружења произвођача хране за кућне љубимце, у Земљи излазећег Сунца у 2013. години у домовима људи живело је 20,6 милиона паса и мачака старости до 14 година, док је, према званичним подацима јапанске владе, број деце те доби износио само 16,4 милиона.

У Јапану већ дуго постоје хотели и салони лепоте за псе, где се осим шишања и скраћивања ноктију пружа и услуга масаже за најдраже четворношце.

Старење популације кућних љубимаца у богатом јапанском друштву, које све више третира животиње као људе, сада проузрокује потражњу за медицинским установама које би пружиле негу какву уживају најстарији људски суграђани.

Савршена болница за симпатичне четворношце 

У настојању да одговори на нове друштвене потребе, велики ланац супермаркета и шопинг-центара „Ион“ је у граду Ћиби, недалеко од престонице, Токија, овог месеца основао болницу која пружа све врсте неге које су на располагању људима.

Та ветеринарска установа опремљена је хируршком салом и скупим дијагностичким апаратима као што су скенер и ултразвук, те дежура и током ноћи, обезбеђујући пуну негу кућним љубимцима 24 часа дневно, 365 дана годишње.

Болница је замишљена да, пре свега, функционише као ургентни центар, па због те своје основне намене, даје предност хитним случајевима, али њени ветеринари током дана врше и дужности које су у склопу превентивне медицине и редовног одржавања здравља.

О нивоу квалитета неге или луксуза којим се у тој установи обасипају болесни пси казује и чињеница да особље болнице током целог дана обилази и више пута премешта изнемогле и непокретне псе како не би задобили повреде коже од сталног лежања у истом положају.

Болница, такође, има и базен за рехабилитацију љубимаца који су оперисани, где им се хидротерапијом помаже у постоперативном опоравку. У свим болничким собама на плафон су постављене веб-камере које власницима омогућавају да у реалном времену прате стање својих паса, ако нису у могућности да их посете. 

Та ветринарска установа нуди и палијативну негу за старе, онемоћале псе који су пред издисајем. Њих особље болнице храни течном храном и даје им лекове за ублажавање болова.

Својом опремом, капацитетом и великим бројем особља, болница пружа оне облике неге које индивидуални ветеринари не могу да обезбеде у својим малим ординацијама. Она омогућава власницима паса, од којих су многи и сами стари и занемоћали, да више времена посвете себи без опасности да ће њихови љубимци бити занемарени.

Најјефтинији прегледи коштају око 80 евра, док више мањих интервенција и сложенији преглед обично коштају око 250 евра. Трошкови операције и кревет у болници плаћају се одвојено, а комплетна нега месечно може да достигне и суму од хиљаду евра.

Болница се налази одмах уз хотел за псе, где своје љубимце привремено остављају особе које због пословног пута или одмора у иностранству нису у стању да воде рачуна о њима. Стална присутност екипе ветеринара, и оним власницима чији су пси здрави, олакшава доношење одлуке о томе да неколико дана повере своје најверније пријатеље хотелу у периоду када су спречени да им се посвете.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(уторак, 22. јул 2014, 13:04) - anonymous [нерегистровани]

Čitati pažljivije

"Psi i inače žive od 10 do 16 godina" - ovaj komentar govori da nisi razumeo da tekst govori o nečem drugom, da je PROSEK života pasa kućnih ljubimaca u Japanu udvostručen zahvaljujući dobrim uslovima života. Neka istraživanja u SAD inače kažu da manji psi žive duže od velikih, takođe i da ženke žive duže od mužjaka.

(уторак, 22. јул 2014, 11:39) - Шта је чудно!? [нерегистровани]

Па,пси и иначе живе...

од 10 до 16 година!?

(уторак, 22. јул 2014, 11:31) - Lilly ima Willy [нерегистровани]

Jedva za hranu

Eeee, kad im je standard takav onda ovo za pse nije nista za njih. Ja jedva od mog minimalca obezbedim neku najjeftiniju kesu granula da mom psu mesam sa hranom koju mi jedemo,jer mu ne dajem pasulj i grasak. A veterinar, samo osnovno,po zakonu,vakcine i zastita od krpelja,buva i parazita.

(уторак, 22. јул 2014, 10:55) - Potrazite: [нерегистровани]

Hachiko...

najverniji pas,cekao 10god. na zel.stanici da mu se vrati gazda,koji je preminuo na poslu!Japanci su mu (psu) podigli spomenik!