Прихватилишта за животиње стају на пут циркусу

У Румунији је од недавно забрањено да животиње попут лавова и тигрова буду део циркуске забаве и да бораве у таквој врсти заробљеништва. Такав закон важи и у многим другим државама, а број животиња које су њиме заштићене из године у годину се повећава.

Због тога је неколико лавова смештено у прихватилиште за медведе у Верешегихазу, малом граду близу Будимпеште. Поред медведа и лавова, ту су и вукови и ракуни.
Запослени у овом ценрту за збрињавање дивљих животиња су уз помоћ општине, за мање од месец дана, преуредили површину од 2000 м2 посебно за потребе лавова.

Према пројекту, краљеви животиња живеће у простору који наликује савани која је природно окружење за дивље мљчке. Лавови ће се кретати по површини која је прекривена песком, а цело лоподручје треба да буде обасјано сунцем. Архитекте у сарадњи са ветеринарима направиле су део који ће бити посебно значајан за предаторе који у вештачким условима немају могућност да живе као у дивљини. Симболичну  надокнаду за ту врсту нелагодности, стучњаци су осмислили кроз део који ће бити пун разноликог дрвећа. Ту би лавови могли на миру да се одмарају у дебелој хладовини.

Прихватилиште за животиње оваковог типа и срандарда неупоредиво је боља опција за живот у заробњеништу од немилосрдних услова који владају у циркусима. Бар до проналаска бољег решења вредног краљевске титуле лавова у животињском царству.

Тако је Центар за медведе у Верешегихазу који је првобитно био јединствено место у средњој Европи посебно дизајнирано за смештај медведа, сада постао и дом за нове станаре лавове.

Центар је основан 1998. године када су први медведи одузети из једнога предузеће за производњу филмова а уз помоћ Светског друштва за заштиту животиња. Због све више угрожених животиња са разних страна и из различитих околности, капацитети центра су се временом проширавали. Тако су у зиму 2010. године стигли ракуни. Број врста се мења јер овај центар прихвата животиње из целе земље, из зоолошких вртова, из места на којима сироте животиње не би требало да живе као и из иностранства.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар