Читај ми!

Дани Београда 2021: Изложбе, обиласци и онлајн-времеплов „Београд наше младости“

Април у Београду, у периоду од 16. до 19, традиционално је резервисан за „Дане Београда“, ове године под слоганом „Култура је победник“, и обележавање два велика догађаја у историји српске престонице. Словенско име Београд поменуто је 16. априла 878. године први пут у историји, у писму папе Јована VIII, а 19. априла 1867. године кнез Михаило Обреновић прима од Турака кључеве града, чиме је Београд поново постао српски град.

У Гроцкој, која се у истим писаним изворима 878. године први пут помиње као словенско насеље Гардец, о чему сведочи и грб данашње Општине Гроцка, „Дани Београда“ се такође обележавају и славе.

„Дане Београда“, од 16. до 19. априла, Центар за културу Гроцка обележава колективном изложбом Закорачи у нашу причу која окупља 25 илустратора за децу, посетом Ранчићевој кући и Легату др Александра Kостића, а затвара 19. априла у 20 часова онлајн диваном „Београд за почетнике" у Ранчићевој кући – Београд наше младости.

Гости дивана и новинарке Смиљане Попов су врсни познаваоци старог Београда, фото-колекционари Бранка Наканиши и Драгољуб Гајић, а онлајн публика уживаће и у ексклузивним фотографијама престонице кроз објектив Јована Ђорђевића, аутора монографије Београд наше младости.

Живописни онлајн времеплов и ексклузивна фото-шетња кроз „златно доба“ Београда води нас у својевсну историју приватног живота у престоници, у шездесете године прошлог века и шетњу градом којег се многи још увек сећају, а неки нису имали прилике да виде и доживе.