Читај ми!

Ambasade Francuske i Nemačke u Prištini: Spomenik srpskim borcima samo pomeren uz najveće poštovanje

Fracuska i nemačka ambasada u Prištini oglasile su se povodom vesti da je spomenik palim srpskim borcima u spomen-parku na Srpskom pravoslavnom groblju u Prištini uklonjen, navodeći da je on "samo" pomeren i da su razočarane što je taj gest pogrešno protumačen. Spomenik u znak počasti srpskim vojnicima naknadno je pomeren samo nekoliko metara, uz najveće poštovanje, nakon obaveštenja Opštine, navodi se u saopštenju.

U zajedničkom saopštenju navodi se da je je poslednjih godina, a posebno 2022. godine, zajednička francusko-nemačka ceremonija obeležavanja Dana primirja bila "okaljana kontroverzom" u pojedinim prištinskim medijima oko prisustva spomenika kojim se odaje počast srpskim vojnicima koji su poginuli između 1912. i 1918. godine.

Spomenik srpskim vojnicima postradalim u ratovima od 1912. do 1918. u spomen-parku na prištinskom pravoslavnom groblju, pomeren je sa centralnog mesta.

"Srbija i Francuska su bile saveznice tokom Prvog Svetskog rata. Ova polemika bila je nedostojna sećanja vojnika: francuskih, nemačkih i srpskih vojnika koji su poginuli u Prvom svetskom ratu, ali i 18 francuskih vojnika koji su poginuli tokom služenja u Kforu, u zaštiti svih zajednica Kosova. Postavljanje novog spomenika koji podseća na žrtvu svih francuskih vojnika na Kosovu urađeno je na inicijativu Ambasade Francuske", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je spomenik u znak počasti srpskim vojnicima naknadno pomeren samo nekoliko metara, uz najveće poštovanje, nakon obaveštenja Opštine.

"Nijedno telo vojnika nije pomereno. Ovaj spomenik ostaje potpuno vidljiv na istoj lokaciji, što svako može da vidi na licu mesta i na priloženoj slici", ističe se u saopštenju.

Kako se navodi, ambasade Francuske i Nemačke su razočarane što je ovaj gest pogrešno protumačen i što je doveo do političke eksploatacije.

"Počast i poštovanje koji se odaju uspomenama na naše vojnike treba da ostanu centralni deo ove komemoracije. Ambasada Francuske ostaje u kontaktu sa nadležnim organima. Nastavićemo da odajemo počast svim poginulim vojnicima tokom Prvog svetskog rata", navodi se u saopštenju.

Francuski i nemački ambasadori su 11. novembra zajedno odali počast svojim palim vojnicima i tom prilikom su istakli da zajedničko odavanje počasti vojnicima koji su tada bili neprijatelji "nosi snažnu poruku pomirenja".

Povodom izmeštanja spomen-ploče srpskim vojnicima koji su u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu oslobodili ove prostore, Eparhija raško-prizrenska izrazila je duboku zabrinutost.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара