Читај ми!

Eпархија Рашко-призренска забринута због измештања спомен плоче српским војницима

Поводом измештања спомен плоче српским војницима који су у Балканским ратовима и Првом светском рату ослободили ове просторе, Епархија Рашко – призренска изражава дубоку забринутост.

Ни српска заједница, која то гробље користи, ни Епархија Рашко – призренска, која се духовно стара о православним гробљима на Косову и Метохији, нису били консултовани о измештању спомен плоче ослободиоцима у Првом светском рату, који су поднели велике жртве заједно са осталим савезничким војницима, наводи се у саопштењу Епархије.

На овај начин, како се додаје, не само да је поново исказано непоштовање према једном спомен обележју на православном гробљу на Косову и Меотхији, и то од стране званичног градског предузећа, већ се прекрајањем историје покушавају замаглити неспорне истине о учешћу и историјској улози српског народа на овим просторима.

"Тиме се показује и каква би судбина нашег културног и верског наслеђа била када би заштита тог наслеђа била препуштена искључиво косовским институцијама", наводи се у саопштењу.

Епархијске правна служба ће размотрити све могућности како да се спомен плоча врати на своје првобитно место и да се српско гробље у Приштини достојанствено сачува у будућности.

"Међутим, више од свега, учестало скрнављење и оштећивање српске духовне и културне баштине на Косову и Метохији нам показују потребу за вишим степеном заштитом наше културне и духовне баштине, уколико желимо да та баштина на овим просторима опстане онаква каква јесте", истиче се у саопштењу.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво