Читај ми!

Председништво БиХ без става о чланству Приштине у Савету Европе

Председништво БиХ није постигло консензус о ставу у вези са аплицирањем самопроглашеног Косова за чланство у Савету Европе. Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић гласала је против, бошњачки члан Денис Бећировић за, а хрватски члан Жељко Комшић био је суздржан.

Хитна седница Председништва БиХ одржана је на захтев Жељке Цвијановић, која је рекла да је њена обавеза да упозори да БиХ није признала самопроглашено Косово и да не може да подржи ни његово чланство у Савету Европе или било којој другој међународној организацији.

Представници БиХ, каже, поступили су на непринципијелан начин.

"Било каква подршка оваквим активностима било би озбиљно кршење Устава и уставних процедура, зато што Председништво није дало експлицитан став да неко може да подржи ову или неку другу активност на међународном плану“, истакла је Цвијановићева.

Због Резолуције о Сребреници пред УН, Жељка Цвијановић поднела је кривичну пријаву против Златка Лагумџије. Као амбасадор БиХ, Лагумџија за резолуцију о Сребреници није имао саласност Председништва, прекорачио је овлашћења и одбио је да проследи писмо Жељке Цвијановић генералном секретару УН. На подужем списку за шта би све Лагумџија могао одговарати је напад на уставни поредак, повреда равноправности грађана и злоупотреба положаја.

Додик: Русија неће подржати резолуцију о Сребреници

Председник Републике Српске Милорад Додик из Санкт Петербурга поручује да Русија неће подржати резолуцију о Сребреници и да је свесна да би усвајање могло да дестабилизује односе. Да је то извесно најављује и сам Додик.

“У нашим међусобним односима то ће бити кинески зид. Ми немамо разлога било шта с њима, ма исти зрак да делимо, а камоли било какве вредности. Читавом једном народу ви гурате једну такву етикету геноцидног народа, а свесни сте да то није постојало“, рекао је Додик.

Дачић: Усвајање резолуције о Сребреници створиће нестабилност

Да ће усвајање Резолуције створити нестабилност у региону сигуран је и српски министар иностраних послова Ивица Дачић. Отварате Пандорину кутију која ће довести до тога да свако може да поднесе резолуцију против неког другог, каже Дачић. Објашњава и зашто је Сребреница на дневни ред дошла 29 година касније.

“Ово је један маневар да се та ствар извуче из Савета безбедности, да иде на Генералну скупштину, зато што Русија онда не може да стави вето“, навео је Дачић.

Миливојевић: Део ширег притиска на Србију

За дипломату Зорана Миливојевића циљ је да се дисквалификује српски народ и доведе у подређену позицију.

“То је део ширег притиска на Србију и српски корпус на овим просторима с циљем да се неки неразјашњени послови заврше, у које спада положај српског народа, али и положај РС и БиХ с једне и Косова с друге стране када је реч о Србији“, рекао је дипломата Зоран Миливојевић.

Усвоје ли резолуцију, каже Миливојевић, прети опасност и ревизије Дејтона.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво