Читај ми!

Срби бојкотовали референдум о смени градоначелника, у Звечану нико није гласао

У четири општине на северу Косова и Метохије власти у Приштини организовале су референдум о смени градоначелника албанске националности. На функцију су дошли уз подршку свега неколико процената бирача на изборима прошле године које су Срби бојкотовали. И на данашњем гласању Срби су одлучили да не учествују. Гласала су свега 253 грађанина од 46.556 уписаних бирача.

Иако директно утиче на њихов живот, Срби на северу бојкотовали су данашњи процес. На препоруку и позив Српске листе, која је првобитно подржала петицију грађана за смену председника.

Петиција је успела, а да би и смена успела требало је да гласа 50 одсто плус један уписаних бирача. Међутим, из Српске листе су указали да је више од 45.000 нереалан број бирача, јер је, уз тортуру власти у Приштини, дошло до исељавања многих Срба са севера.

Друга примедба је што се гласање прати камерама, мимо закона и досадашње изборне праксе на Косову и Метохији.

“Велики проблем је што су кутије за гласање окренуте, ајде да кажем, наопачке – тако да камере које снимају целу просторију буквално могу да сниме човека и како гласа и за кога гласа", рекао је Душан Радаковић из "Демократије на делу".

Политиколог Огњен Гогић истиче да су бирачка места изгледала као полицијски пунктови на којима човек треба да да неку изјаву, да буде саслушан, пре него да гласа и оствари своје демократско право.

Након изузетно малог броја изашлих на биралишта актуелни председници општина албанске националности остаће на позицијама још најмање 12 месеци, јер њихов опозив у том периоду није могућ.

Изабрани су прошле године, уз подршку тек неколико процената, углавном албанских бирача. Руководе општинама у којима Срби чине више од 95 одсто становништва.

Биралишта обишли представници међународне заједнице

Биралишта су данас обилазили и представници међународне заједнице.

"Нисам у позицији да коментаришем оно што сам видео, то ће бити саопштено колективно крајем дана. Важно је за нас да стекнемо мишљење о томе како ствари стоје“, рекао је француски амбасадор у Приштини Оливије Геро.

И након данашњег процеса Срби на северу и влада у Приштини остаће на супротним странама.

"То пре свега зависи од понашања градоначелника.Они ово могу да схвате као ново охрабрење да се понашају како што су се досад понашали, а то је да уопште не воде рачуна о интересима и ставовима локалног становништва над којим заправо управљају у тим општинама", рекао је Гогић.

Институционална криза од 2022. године

Институционална криза на северу траје од краја 2022. године. И пре тога Приштина је кренула да на северу распоређује специјалне јединице полиције, Срби су изашли из свих тела под патронатом владе у Приштини.

Мимо њихове сагласности изабрани су Албанци за председнике општина, дошло је до сукоба са војницима Кфора, али и до оружаног сукоба у којем је било жртава.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво