Читај ми!

Беговић: Сарадња са Кином у истраживању свемира и на изградњи лунарне станице

Министарка науке Јелена Беговић рекла је за РТС да су са НР Кином потписана два меморандума о укључивању Србије у истраживање свемира, како би се он могао искористити у мирнодопске сврхе, за развој технологије и за развој иновација. Трећи меморандум се односи на искорењивање сиромаштва.

Током посете председника НР Кине Си Ђинпинга Србији потписана су три меморандума о разумевању у области науке.

Министарка науке Јелена Беговић је рекла да са Кином већ имамо стратешке пројекте којима су отворена врата нашим научницима - да се споје са адекватним институтима и факултетима у Кини, како би заједно радили на пројектима од биотехнологије до вештачке интелигенције.

Три потписана меморандума су другачија - прва два меморандума су везана за Кинеску агенцију за истраживање свемира.

“Два меморандума су везана за наше укључивање у то како свемир искористити у мирнодопске сврхе за истраживање, за развој технологије и за развој иновација. Један од ових меморандума подразумева и изградњу лунарне станице на којој већ кинески партнери раде и можда једног дана и наши истраживачи буду могли да раде у једном потпуно другачијем окружењу на Месецу, или у орбити Месеца, и да своје експерименте постављају у екстремним условима са смањеном гравитацијом“, рекла је Беговићева.

Трећи меморандум се односи на искорењивање сиромаштва.

"Заједно са кинеским партнерима развијемо моделе, пре свега примене нових технологија у пољопривреди како би се смањило сиромаштво на глобалном нивоу и то јесте везано за циљеве одрживог развоја Уједињених нација, али и за Иницијативу Појас и пут", указала је министарка.

Научна сарадња доноси нам присуп новим технологијама

Подсећа да је за време недавног боравка кинеског председника најављено да ће 300 наших студената добити шансу да студира у Кини, као и да ће 50 наших научника боравити у Кини на неком од њихових најбољих института, односно факултета.

“Чекамо још детаље од кинеских партнера, али мислим да је то сјајна шанса и за повезивање, и за надоградњу знања и, на крају крајева, за проширивање истраживачких активности наших истраживача“, рекла је Беговићева.

То ће нам, истиче, донети приступ новим технологијама које се изузетно брзо развијају у Кини.

“Значи у области медицине, биомедицине, биотехнологије, вештачке интелигенције, обраде, великих података. Кина једноставно сада почиње да предњачи у свету у многим од тих области и мислим да треба увек учити од најбољих и вратити те људе у Србију, дати им инфраструктуру да могу даље да раде овде у Србији и да донесу та нова знања“, истакла је министарка науке.

Цело гостовање Јелене Беговић можете погледати у видеу на почетку текста.

субота, 01. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије