Tribine - O knjizi Staše Babić „Metaarheologija”

U emisiji TRIBINE možete slišati razgovor knjizi „Metaarheologija”, koji je sa autorkom Stašom Babić i Zoranom Hamovićem, vodio Bora Dimitrijević.

U knjizi Satše Babić Metaarheologija - ogled o uslovima znanja o prošlosti, koju je nedavno objavila izdavačaka kuća Klio iz Beograda, predmet je sama arheologija kao nauka, to jest njene kompozitne strategije kritičkog razmišljanja, metode, ciljevi, pretpostavke, konceptualni okvir i tako dalje. Dakle, sama disciplina arheologije predmet je refleksivnog posmatranja, zasnovanog na praksi autorke, ali i na istorijskim, sociološkim, filozofskim načinima razmišljanja. Ističući značaj ove knjige za srpsku kulturu i nauku, recenzenti su zapisali: „pre svega, Metaarheologija Staše Babić je važna za arheološku zajednicu kojoj ukazuje na mogućnosti prevazilaženja epistemološke hipohondrije i teorijskog i metodološkog zakrčenja puteva, što su problemi čitave discipline, ne samo u Srbiji, već i globalno. S druge strane, pročitana kako valja, ona će i široj kulturnoj, naučnoj i intelektualnoj javnosti konačno objasniti čime se to arheologija bavi, te razbiti zablude da arheolozi iskopavaju stare lonce i zakopano blago, već naprotiv, ubedljivo pokazati da oni proizvode znanje o prošlosti. A to znanje nije antikvarski luksuz, već je od vitalnog značaja za našu sadašnjost, za dinamično društvo i za nas same, danas i ovde".

Snimak je zableležen na šestom Antika Festu koji je, u organizaciji Pozorišta „Zoran Radmilović" iz Zaječara i Udruženja „Dunavfest Srbija", uz podršku Narodnog muzeja Zaječar, održan od 28. do 30. avgusata na arheološkom lokalitetu Feliks Romulijana.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара