Читај ми!

Музика света – Сузана Бака

Снимак концерта Сузане Баке, истакнуте перуанске кантауторке, етномузиколошкиње и педагошкиње, забележен 28. јула прошле године на фестивалу WOMAD у Вилтширу.

Сузана Бака важи за најзначајнију представницу афро-перуанске музичке традиције. Ауторска музика ове уметнице, рођене 1944. године у провинцији Лима, заснована је на перуанским жанровима као што су „ландо” и „валс”. Препознатљива је и по коришћењу традиционалних инструмената као што су кахон, уду, чеко или кихада, односно магарећа вилица. Према речима критике, њене песме су поетичне и богате евокативним сликама, а њене интерпретације су испуњене емоцијама. У своју музику и аранжмане традиционалних песама ненаметљиво инкорпорира елементе кубанске и бразилске музике, док су јој текстове, поред оних које је сама сачинила, писали и неки од водећих песника Латинске Америке.

На концерту забележеном 28. јула прошле године на фестивалу WOMAD, поред Сузане Баке наступили су и: Алехандро Кихандрија – вокал, Џонатан Мендоза – акустична гитара, Ренцо Вињати – електрична гитара, Оскар Хуаранга – контрабас и Мигел Дијаз – удараљке.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије