Десница маршира на Хаг

Данас у Алмереу и Хагу, а сутра у целој земљи. Ми ћемо 9. јуна покорити Холандију, поручио је лидер десничарске Партије за слободу Герт Вилдерс, после успеха на локалним изборима у Холандији. Вилдерс најављује "борбу против исламизације Холандије".

Недавно одржани локални избори у Холандији дали су очекиване резултате, осим у два града, у којима је изванредно прошла десничарска Партија за слободу (ПВВ).

Та партија је добила поверење највећег броја бирача у граду Алемреу, а у Хагу је друга по броју освојених гласова.

Лидер парије Герт Вилдерс није крио задовољство након саопштавања резултата.

"Када смо пре две године одлучили да учествујемо на изборима у ова два прекрасна града, били смо исмејани. Међутим, успело нам је да постанемо најјача политичка партија", рекао је лидер десничарске странке.

Сам Вилдерс је својим бирачима у Алмереу рекао и: "Данас почиње национална кампања. Не заборавите парламентарне изборе. Тада можете постати највећи! Данас у Алмереу и Хагу, а сутра у целој земљи. Ми ћемо 9. јуна покорити Холандију"!

Последње анкете му дају за право, али не само и анекте, јер је прошле године на изборима за Европски парламент његова Партија за слободу освојила чак 16,7 одсто гласова.

Упркос резултатима, није извесно да ли ће Партија ући у локалну власт, односно да ли ће ико хтети у коалицију с њима, јер је и у Алмереу, где је најјача странка, освојила само 21,6 одсто гласова, па сама не може да влада.

Партију за слободу је пре само четири године основао Герт Вилдерс, од раније познат по десничарским ставовима, против којег је у току судски процес због ширења мржње.

Вилдерс јавно изјављује да је за њега света муслиманска књига Куран исто што и Хитлеров "Мајн кампф" и најављује "борбу против исламизације Холандије".

Прошле године је Влада у Лондону донела одлуку да Вилдерсу забрани улазак у Британију, али је он судским путем успео да обори ту забрану.

Прошле седмице Вилдерс је, на позив лорда Малколма Пирсона, и у Горњем дому британског парламента приказао свој контроверзни филм "Фитна", a после пројекције је изјавио: "Исламизам и демократија су неспојиви. Што више исламизма имамо, то ћемо више губити слободу и против тога се треба борити".

Филм "Фитна" постављен је на Интернет пре две године, али су власници холандских и британских сервера, преко којих је могао да се гледа, одлучили да га скину.

У филму "Фитна", који траје 17 минута, приказани су одабрани одломци из Курана, говори муслиманских званичника и свештеника, комбиновани са снимцима и новинским чланцима о активностима исламских екстремиста и терориста. Посебни делови филма посвећени су односу према женама и хомосексуалцима у муслиманским земљама.  

Према подацима изнетим у филму, у Холандији је 1960. године било 1.399 муслимана, а 2004. је њихов број порастао на 944.000.

Ал Каида је преко својих канала позвала на џихад против Вилдерса.

Реч "фитна" на арапском значи "неслагање и подела међу људима, али и "тест вере у току суђења". 

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије