Читај ми!

Страхује се да су стотине људи погинуле у поплавама у Авганистану, трага се за преживелима

Главни портпарол талибанске владе Забихулах Муџахид рекао је да су стотине људи погинуле у поплавама у Авганистану, изазваним обилним сезонским кишама, док је велики број повређен. Званичан број страдалих засад је, међутим, 153.

Забихулах Муџахид је написао на платформи Икс да су поплавама најтеже погођена провинције Бадакшан, Баглан, Гор и Херат.

Он је навео да је влада наредила да се мобилишу сви расположиви ресурси за спасавање људи, транспорт повређених и извлачење тела погинулих.       

Талибанско министарство одбране саопштило је да су ваздушне снаге земље већ почеле да евакуишу људе у провинцији Баглан и да су до сада спасиле велики број људи и превезле на стотине повређених у војне болнице у региону, пренео је АП.

Поплаве су погодиле углавном северни део Авганистана, а званичници су саопштили да је у северној покрајини Баглан у петак погинуло најмање 50 људи, углавном жена и деце, и да је уништена имовина у више округа.       

 У суседној провинцији Тахар у поплавама је погинуло најмање 20 људи, јавили су државни медији. Шеф одељења за управљање природним катастрофама у Баглану Хедајатулах Хамдард изјавио је да би број жртава могао да се повећа у наредним данима.

Особље Хитне помоћи и даље трага за евентуалним жртвама испод блата и рушевина, уз помоћ снага безбедности, рекао је Хамдард, а преноси Гардијан.

Навео је да су јаке сезонске кише изазвале поплаве, а да становници нису били спремни за изненадни налет воде. За оне који су остали без домова обезбеђени су шатори, ћебад и храна.

Званичници су раније саопштили да је у априлу најмање 70 људи погинуло у поплавама у Авганистану, да је оштец́ено око 2.000 домова, три џамије и четири школе.

уторак, 04. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије