Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Ројтерс: Ракете испаљене из Ирака ка америчкој бази у Сирији; Нетанјаху: Борићу се против санкција САД израелском батаљону

Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 198. дан, а немири су се претходних дана проширили Блиским истоком. Хамас упозорава да ће могући израелски напад на град Рафу довести до маскра над палестинским становништвом. Пронађена је масовна гробница са телима 50 Палестинаца у медицинском комплексу Насер у Кан Јунису. Са друге стране, премијер Израела Бенјамин Нетанјаху поручује да ће се "борити свим снагама" против санкција САД његовом батаљону.

Ројтерс: Ракете испаљене из Ирака ка америчкој бази у Сирији; Нетанјаху: Борићу се против санкција САД израелском батаљону Ројтерс: Ракете испаљене из Ирака ка америчкој бази у Сирији; Нетанјаху: Борићу се против санкција САД израелском батаљону

Док трају дипломатски напори да се смање тензије на Блиском истоку, сукоби у региону су  интензивнији и пред ризиком да измакну контроли.

У суботу, дан после наводног израелског удара на ирански Исфахан, у серији експлозија у близини Багдада разнет је штаб ирачког Народног фронта за мобилизацију (ПМФ) који контролишу припадници проиранских милиција. 

Погинуо је један, а рањено осморо бораца ПМФ-а, за шта је ирачка милиција оптужила САД, које су, као и Израел, одговориле да нису умешане у акцију. 

Израелска војска (ИДФ) је у рацији код избегличког кампа Нур Шамс на Западној обали убила 10 бораца Исламске државе и ухапсила осам особа за којима је претходно трагала.

Са друге стране, палестинске здравствене организације потврдиле су да је међу деветоро погинулих у недавном удару ИДФ на Рафу шесторо деце.

Далеко од борби, Представнички дом САД изгласао је предлог о 17,2 милијарди долара финансијске и војне помоћи Израелу и 9,2 милијарди намењених становништву Појаса Газе.

На америчку блокаду пуноправног чланства Палестине у Уједињеним нацијама (УН) реаговали су Кина, сматрајући да је пропуштена шанса да се исправи неправда, и председник Палестинске самоуправе (ПА) Махмуд Абас, тврдећи да је вето "срамна правна агресија".

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво