Читај ми!

Зашто сви страхују од нуклеарног рата због напада на Исфахан

Израел је наводно напао Иран и град Исфахан, у којем се налазе важна нуклеарна и војна постројења. Међународни званичници тврде да су нуклеарке осигуране и без штете, док иранска војска уверава домаћу јавност да је ситуација у трећем по величини иранском граду безбедна. Исфахан је за ирански нуклеарни и војни програм стратешки важан.

Ирански град Исфахан, чије шире подручје је погођено у наводном израелском нападу, главни је град провинције Исфахан и седиште је бројних важних војних објеката – укључујући и нуклеарна постројења, велику ваздушну базу и фабрике за производњу дронова и друге војне опреме. 

Исфахан се налази 440 километара јужно од престонице Техерана, и са 2,2 милиона становника трећи је по величини град у Ирану. 

Амерички званичници потврдили су да је Израел извео војне операције против Ирана, да је Тел Авив у последњем тренутку о удару упозорио администрацију америчког председника Џозефа Бајдена, као и да су уверавали Вашингтон да иранска нуклеарна постројења неће бити гађана.

Међутим, Џерузалем пост, позивајући се на своје изворе, наводи да је "порука била јасна" – експлозије у близини нуклеарки су позив на опрез. 

Експлозије изнад Исфахана

Иранска новинска агенција Фарс навела је да су удари били усредсређени на војну базу Шекари, у близини градског аеродрома, док портпарол Иранске свемирске агенције Хосеин Далиријан тврди да је успешно оборено неколико мини-дронова.

Техеран је потврдио да је активиран систем противваздушне опреме (ПВО), због чега су се, како истичу, и чуле експлозије, док поједини извори указују да је напад изведен са територије Ирана и да је у питању деловање инфилтрираних редова.

Иранска новинска агенција Тасним објавила је и видео-снимке за које тврди да приказују безбедна нуклеарна постројења у предграђу Исфахана, као и сам град, после дејствовања ПВО система иранске војске. 

Провинција нуклеарки

У провинцији Исфахан, код града Натанз, удаљеном 120 километара од престонице провинције, налази се складиште за обогаћивање уранијума, док се постројење за његову прераду налази у Зердењану, предграђу Исфахана, удаљеном око 20 километара од центра града.

Први извештаји су указивали да су мета управо нуклеарни објекти. 

Међутим, Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) потврдила је оно у шта су претходно ирански званичници већ уверавали домаћу јавност – штете на нуклеарним постројењима нема и опасни материјали су безбедни. 

Постројење у предграђу Исфахана је подигнуто 1999. године и чине га три истраживачка реактора које је испоручила Кина, а у њему се производи нуклеарно гориво.

Служи и за друге активности иранског цивилног нуклеарног програма, како је раније писала делимично државна новинска агенција Тасним.

Дом за војну и ваздушну базу

Исфахан је уједно дом велике иранске ваздушне базе у којој се налази застарела иранска флота америчких авиона Ф-14, купљених пре Исламске револуције 1979.

Подједнако важни су и ирански производни погони за оружје и дронове у граду и око њега.

Почетком 2023. покренут је напад, за који Иран окривљује Израел, на наводно напредно постројење за производњу оружја, али није пријављена значајнија штета. 

Ограничени напад и минимизирање последица

Џонатан Лојд из Центра за нову америчку безбедност каже да извештаје о нападу тек треба проверити, али да све указује на то да је реч о ограниченом удару Израела као одговору на напад Ирана током викенда

"Хтели су да покажу да могу да нападну осетљиве мете унутар иранске територије", рекао је Лојд. 

Истиче да му се чини и да Иран жели да минимизира значај напада. 

"Као да хоће да се уздрже од даље ескалације сукоба", навео је аналитичар Центра за нову америчку безбедност. 

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво