Читај ми!

Америчка блокада на чланство Палестине у УН, пети вето од почетка рата у Гази

Сједињене Америчке Државе уложиле су вето на предлог резолуције којом би Палестина била примљена у пуноправно чланство Уједињених нација. Дванаест чланица подржало алжирски предлог, две биле уздржане. Пропуштена шанса да УН исправе историјску неправду, сматра алжирски амбасадор. Пети амерички вето у Савету безбедности од почетка рата у Појасу Газе.

 Америчка блокада на чланство Палестине у УН, пети вето од почетка рата у Гази Америчка блокада на чланство Палестине у УН, пети вето од почетка рата у Гази

Палестина није примљена у пуноправно чланство Уједињених нација, пошто су Сједињене Америчке Државе уложиле вето на предлог који је пред најмоћније тело светске организације изнео Алжир.

Две чланице Савета безбедности, Велика Британија и Швајцарска биле су уздржане, док је 12 подржало пријем Палестине у УН.

Заменик америчког амбасадора при УН Роберт Вуд објаснио је овакав потез САД ставом да се израелско-палестински проблем не може решити без претходног и свеобухватног споразума између ове две стране.

”Осим регионалне сарадње Израела и арапских суседа, укључујући и Саудијску Арабију, нема другог пута ка регионалној сарадњи”, рекао је Вуд, чија је земља од почетка априла снажно лобирала против примања Палестине у пуноправно чланство у УН.

Вуд је навео и да, после серије консултација, остаје нејасно да ли Палестина испуњава услове да буде држава, напомињући да ”терористи из Хамаса контролишу део палестинских територија”.

Представљајући предлог резолуције, амбасадор Алжира Амар Бенџама рекао је да би се пријемом Палестине у УН исправила историјска неправда.

”Пријем у пуноправно чланство УН је дуг човечанства према Палестинцима. Време је да се та неправда исправи”, рекао је алжирски амбасадор.

Алжир је пријем Палестине у УН поднео у име групе арапских земаља, Покрета исламске сарадње и Покрета несврстаних.

”У модерном свету Палестина је изузета из будућности”, рекао је Бенџама.

И руски амбасадор при УН Дмитриј Небензја је оценио да је Савет безбедности пропустио да исправи историјску неправду, пошто су Американци ”по пети пут од 7. октобра показале шта мисле о Палестинцима”.

”Овде су само да штите интереса и прикривају злочине Израела, као и да Палестинце претворе у слуге и другоразредне становнике”, рекао је руски амбасадор.

”Амерички вето је јалов покушај да се заустави ток историје... Историја вам то неће опростити”, упозорио је Небензја.

Америчко лобирање против резолуције

Гласање о палестинском питање, на захтев Алжира, првобитно је било планирано за петак, али је распоред Савета безбедности у последњи час измењен.

Амерички "Интерсепт" тврди, позивајући се на тајне депеше, да су дипломате из САД затражиле од Еквадора да убеди Малту и Француску да гласају против пријема Палестине у УН, или ће Вашингтон "бити принуђен" да искористи право вета.

За успех палестинске иницијативе потребна је подршка девет чланица Савета безбедности, али и да ниједна од пет сталних чланица не уложи вето.

"Не мислимо да ће нас резолуција Савета безбедности довести у позицију у којој ћемо моћи да кажемо да је пројекат дводржавног решења напредовао", рекла је амбасадорка САД при УН Линда Томас Гринфилд.

Амерички отпор пријему Палестине у пуноправно чланство УН, декларативно, у супротности је са јавно прокламованом политиком администрације Џозефа Бајдена, према којој Вашингтон подржава палестинску државност у оквиру "свеобухватног мировног решења којим би био окончан палестинско-израелски конфликт".

"Став САД је да најбржи пут политичког решења за палестински народ треба тражити у контексту споразума о нормализацији односа Израела са суседним државама", наводи се у депеши коју је објавио "Интерсепт".

"Због тога апелујемо на вас да не подржите било какву резолуцију Савета безбедности у којој би се помињало чланство Палестине у УН", наводе америчке дипломате.

Овакав потез Вашингтона тумачи се страхом од раста тензија, политичких проблема, али и могућности да Амерички конгрес смањи финансијску подршку Уједињеним нацијама.

Палестина од 2012. године има статус посматрача у Уједињеним нацијама.

среда, 29. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије