Иран против Пакистана – 48 сати рата

Пуних 48 часова трајао је рат између Ирана и Пакистана, пре него што су се две државе договориле да обнове дипломатске односе и окончају сукобе. Иранци су своје противнике гађали на територији Пакистана, а Пакистанци сепаратисте на територији Ирана. Страдали су припадници „Џаeш ел Адла“, или „Армије праведника“ и Ослободилачке војске Балочистана.

Иран против Пакистана – 48 сати рата Иран против Пакистана – 48 сати рата

Експлозије које су у размаку од 48 часова затресле обе стране иранско-пакистанске границе, окончане су разменом пријатељских порука између челника власти у Техерану и Исламабаду, што је изазвало талас спекулација о претходном договору две стране.

Читава два дана тензија и процењивања нападачких способности најмоћнијих држава региона довело је, када се сведу рачуни, до чињенице да су Иран и Пакистан, бар накратко показали моћ противницима који су се крили по беспућима друге државе.

Ракетни обрачун уз границу почео је у среду ујутро када су ирански пројектили и беспилотне летелице прошли неометано кроз пакистанску противваздушну одбрану и са земљом сравнили штаб организације „Џаeш ел Адл“, или „Армије праведника“ и експлодирали у наводном штабу те групе.

Пакистан је одмах повукао амбасадора из Техерана, а иранског амбасадора у Исламабаду прогласио персоном нон грата, те најавио да ће повући две корвете из заједничких поморских маневара које су две земље почеле свега дан раније.

Акција Техерана уследила је пошто је "Армија праведника", средином децембра, упала на иранску територију и убила 11 полицајаца, након чега су власти најавиле да је освета питање тренутка.

Одмах после иранског ракетног напада "Армија правденика" још једном је упала на територију Ирана и убила пуковника Револуционарне гарде Хусеина Aлија Ђандарфара.

Експлозије у Пакистану "просто су натерале" власти у Исламабаду да узврате, па су борбени авиони Ф-16, без реакције иранске проивваздушне одбране, бомбардовали места на којима су се крили припадници Ослободилачке војске Балочистана и убили укупно 11 особа.

Министарство спољних послова Пакистана је саопштило да је изведена „операција заснована на обавештајним подацима” на скровиште оружаних група у иранској покрајини Систан-Балучистан, као и да је током последњих неколико година Иран био обавештен о локацијама на којима се крију оружане побуњеничке групе које траже отцепљење Балучистана, пакистанске југозападне покрајине.

Пакистан је зато одлучио да реагује због „недостатка акције иранске владе“.

Могућност новог сукоба изазвала је узбуну и у седишту Уједињених нација, па је генерални секретар светске организације, Антонио Гутерес позвао стране да "деескалирају ситуацију" и проблеме реше дијалогом.

Да би ствар деловала уверљивије, У Исламабаду су одржани протести против Ирана због бомбардовања Пакистана, на којима су демонстранти махали транспарентима против "савеза Израела, Ирана и Индије".

Тензије су спласле одмах пошто су телефоном су разговарали министри спољних послова две државе, Хосеин Амир Абдолахијан и Џалил Абас Џилани, који је од Техерана затражио да, убудуће, подели обавештајне информације са Пакистаном, како би војска те државе решила сва отворена питања.

Током претходне године, у акцијама Ослободилачке војске Балочистана страдало је укупно десет пакистанских полицајаца.

Први напад "Армије праведника" изведен је 2013. године, када је у нападу на караули на граници са Пакистаном убијено 14 иранских војника.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво