Еквадор запленио рекордне 22 тоне кокаина – магацин на ранчу свиња, пошиљка била спремна и за Европу

Еквадорска војска и полиција заплениле су рекордне 22 тоне кокаина. Пошиљка је, како се наводи, била спремна за испоруку у Европу, Азију и Северну Америку. Магацин је био смештен на импровизованом ранчу свиња, а чувар имања је, како власти истичу, неутралисан.

Рекордне 22 тоне кокаина заплењене су у војној операцији у Еквадору, саопштили су званичници, преноси Ројтерс.

Војска је навела да је дрога, која је била распоређена у 733 велика пакета, највероватније требало да се пошаље у Азију, Европу и Северну Америку.

Дрога је пронађена у рејону Залива Лагарто, на импровизованом ранчу за свиње, а првобитно је пријављено да је пронађено 10 тона кокаина. 

Еквадорске оружане снаге су у недељу поставиле видео-снимак на Иксу (Твитеру), на којем се виде велике гомиле пластичних врећа, а на некима су била написана имена појединих авио-компанија.

Чувар ранча и припадник банде је, како је сaопштила полиција, неутралисан. 

Припрема за операцију против нарко-кланова, који су спремали пошиљку, трајала је шест месеци, укључујући планирање и надзор картела.

Заплена долази уочи посете високих америчких званичника који ће разговарати са еквадорским властима о недавним војним акцијама против банди након увођења ванредног стања због тога што је један од највећих криминалаца побегао из добро чуваног затвора. 

У непуне две недеље ванредне акције војске и полиције, широм Еквадора ухапшено је више од 2.700 људи.

Влада криви моћне кокаинске банде за све веће насиље, укључујући и недавни напад на болницу, отмице и прекид телевизијског програма.

Недељна заплена дроге премашује количину од 9,6 тона кокаина који је откривен 2021. иза лажног зида у приморском граду Гвајакил, а који је требало да буде испоручен Мексику и Сједињеним Државама. 

Еквадорске власти су тада тврдиле да је вредео око 450 милиона америчких долара.

четвртак, 30. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије