Читај ми!

Еквадор, вођа нарко клана побегао из затвора – уведено ванредно стање, затвореници држе чуваре као таоце

Еквадор је у ванредном стању након бекства из затвора вође једне од највећих нарко банди у земљи. Полиција и војска на улицама, на снази полицијски час, локација Адолфа Масијаса "Фита" непозната. Нарко бос и раније бежао, осумњичен је за убиство председничког кандидата и сарађује са мексичком "Синалоом". Картел контролише већину затвора и нарко тржишта у земљи.

Еквадор, вођа нарко клана побегао из затвора  – уведено ванредно стање, затвореници држе чуваре као таоце Еквадор, вођа нарко клана побегао из затвора – уведено ванредно стање, затвореници држе чуваре као таоце

Председник Еквадора Данијел Нобоа прогласио је ванредно стање на 60 дана након што је вођа једне од највећих криминалних и нарко банди у земљи Адолфо Масијас познатији као "Фито" побегао из строго обезбеђеног крила затвора у Гвајакилу, лучком граду и једном од центара трговине дрогом у Јужној Америци.

"Управо сам потписао декрет о ванредном стању како би Оружане снаге имале сву политичку и правну подршку за своје акције. Прошло је време када су осуђеници за трговину дрогом, убице и организовани криминал диктирали влади шта да ради", рекао је Нобоа у обраћању нацији.

Војска је већ распоређена на улице и у затворе, а уводи се и ноћни полицијски час.

Са друге стране, затвореници под контролом картела заробили су део затворских чувара и држе их као таоце под претњом да ће их убити уколико војска буде распоређена у затворе. 

Нобоа је преузео дужност шефа државе у новембру и већ се сусреће са низом безбедносних изазова у земљи растућег насиља због сукоба нарко картела.

Изнуде, убиства, дрога 

Масијас је служио казну затвора од 34 године за више убистава и трговину дрогом, као лидер банде "Лос Чонерос".

Клан је повезан са више случајева изнуде, убистава и трговине дрогом и позната је због сарадње са мексичким картелом "Синалоа" и колумбијским нарко бандама.

Бивши припадник Безбедносно-обавештајне агенције Еквадора Роб Перлата каже да је у земљи од 2000. године јак утицај мексичких картела.

"Последњих година, дефинитивно, тај утицај је огроман и преко локалних банди, којима су делегирале посао, имају контролу над државом. Данас огранци мексичких картела у Еквадору имају више оружја од полиције", истиче Перлата у разговору за Ел паис.

Мрежа чланова броји на стотине припадника и протеже се кроз скоро све затворске јединице у Еквадору, где банда има потпуну контролу и важе интерна правила ове криминалне групе.

Супарничке криминалне организације често се сукобљавају у пренатрпаним затворима, а званични подаци показују да је више од 400 затвореника погинуло од 2021. године и да је за већину насиља одговорна банда "Лос Чонерос". 

Затворска агенција Еквадора саопштила је да је у понедељак било "инцидената" у шест препуних затвора у земљи након Масијасовог бекства. 

Бег из затвора

До сада се веровало да је регионални затвор у Гвајакилу, у ком је био затворен и "Фито", комплекс који није под утицајем његове банде, иако је унутар јединице смештено скоро 12.000 затвореника.

Међутим, затворска полиција је у недељу приметила да Масијас није у својој соби и након што нису могли да лоцирају где је, проглашена је узбуна.

Узбуна унутар зидина затвора се убрзо прелила на регион и остатак земље, a jош није јасно да ли је "Фито" побегао или се крије негде у оквиру великог затворског комплекса.

Убиство председничког кандидата и позадина бекства

Масијас је у строго чувано крило затвора пребачен крајем августа 2023. године, након што је убијен председнички кандидат Фернандо Вилависенсио, који је недељу дана пре убиства изјавио да му вођа банде "Лос Чонерос" прети смрћу.

Пребацивање "Фита" из једног затворског крила у друго, на рути мањој од километар, обезбеђивало је 4.000 полицајаца и припадника војске, а саму затворску јединицу контролисало је око 150 чувара.

После жалбе адвокатског тима на одлуку о премештају, "Фито" је месец дана касније враћен у слабије чувано крило затвора.

Владавина из затвора

Фито је и раније бежао из затвора.

Са још 17 затвореника је 2013. године побегао управо из строго чуваног крила комплекса у Гвајакилу.

Ухваћен је поново четири месеца касније заједно са братом, такође припадником банде "Лос Чонерос", у кући њихове мајке у граду Манта и од тада је поново у затвору.

Често је пркосио властима.

Месец дана након убиства председничког кандидата, забележен је и случај када је пуштао "наркокоридо", музички спот који велича његове злочиначке подвиге.

Снимак је делимично снимљен у затвору, чиме је прекршена забрана коришћења електронских уређаја у затвору.

Тада је маријачи певао заједно са "Фитовом" ћерком и величали су "човека од части", кроз чије вене "тече добра крв", а затим је на снимку приказан и сам "Фито који несметано ћаска са затвореницима.

Видео је у домаћој јавности окарактерисан као понижавање власти и чињеница да Масијас влада и у затвору.

Како се калио "Лос Чонерос" – свађа око пошиљке, ликивидације и, наравно, освета

Криминална група "Лос Чонорес" је из града Чоне, по ком је и добила име (људи из града Чоне), у провинцији Манаби.

Основана је, ипак, у граду Манта, 2005. године, када је осморо младића старих између 18 и 30 година почело да тргује наркотицима на локалном нивоу.

Оснивач и први вођа био је Хорхе Бизмарк Велиз, познатији као "Чонеро".

Велиз је најпре радио за тада моћну банду "Лос Куесерос" и њеног шефа Каролса Хесуса Вера "Ел Роха".

Након свађе око пошиљке, Хесус је наредио убиство Велиза.

Велиз је убрзо рањен у заседи, заједно са ћерком, док је супруга погинула у нападу.

У знак одмазде, Велиз је окупио чланове породице, пријатеље и сараднике, усмртио Вериног брата и сина и формирао "Лос Чонеросе".

Али, осветом је формиран и још један сукоб у дугој историји ратова еквадорских криминалних банди, из ког је "Лос Чонерос" изашао као победник.

Велиз је, ипак, погинуо 2007, а наследио га је Хорхе Луис Замбрано, један од убица унутар клана.

Замбрано је почео да сарађује са Вашингтоном Прадом Алавом "Џералдом", највећим дилером дроге у Еквадору, и "Лос Чанерос" се за десет година попео на врх организованог криминала у земљи.

Управо због сарадње са "Џералдом" банда је добила директну везу са тржиштем наркотика у Сједињеним Државама, Мексику и Европи.

Масијас је у организацији почео као стручњак за прање новца и преузео је руковођење бандом из затвора када је Замбрано убијен крајем 2020.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара