Читај ми!

Еквадор - албанска веза, или кад "вукови" убијају

Убили су једног и прете другом председничком кандидату, еквадорска банда "Лос лобос", или "вукови", је преко ноћи постала највећи државни непријатељ у земљи која је у последње четири године потонула у једно од наjопаснијих места на свету. Војска контролише безбедност пошто је влада прогласила ванредно стање. За сада, шест ухапшених. Везе "Вукова" са мексичком и албанском мафијом.

Еквадор - албанска веза, или кад "вукови" убијају Еквадор - албанска веза, или кад "вукови" убијају

Најмање шест особа ухапшено је у готово хистеричној акцији еквадорске полиције, после убиства председничког кандидата Фернанда Виљависенсија Валенсије (Fernando Alcibiades Villavicencio Valencia), кога су припадници банде "Лос лобос" ликвидирали током предизборног скупа у граду Кито.

"Добро вече народе Еквадора. Ми, организација Лос лобос, преузимамо одговорност за ове догађаје и поновићемо их уколико корумпирани политичари не почну да испуњавају обећања", наводи се у 57 секунди дугој поруци ове банде.

"Следећи је Јан Топић", запретили су еквадорски "Вукови", који, према проценама полиције и међународних организација, броје око 8.000 припадника, умешаних у шверц кокаина, отмице и нелегалну експлоатацију руда.

Јан Томислав Топић Феро је некадашњи припадник француске Легије странаца, који је једно време био министар унутрашњих послова.

"Испуните обећања дата када сте узели милионе наших долара", наводи се на снимку на којем се види десетак маскираних и наоружаних припадника ове банде.

Убиство Фернанда Валенсије Виљависенсија уследило је месец дана пошто је у Манти убијен локални градоначелник, такође борац против корупције и шверца дроге. Виљависенсио је, током кампање за председничке изборе 20. августа, посебно указивао на блиске везе врхова власти и криминалних организација у Еквадору.

Еквадорске власти, до сада, нису ни потврдиле али ни демантоваале да је ова банда одговорна за смрт председничког кандидата, иако је дневник "Екстра" објавио да су до сада ухапшена шесторица "Лос лобоса".

"Вукови" су, према проценама полиције, друга најмоћнија криминална организација у Еквадору, чији је утицај нагло порастао после убиства лидера, до тада неприкосновене, банде "Лос чинерос" Хорхеа Луиса Замбрана (Jorge Luis Zambrano) 2020. године.

"Лос лобос", или 8.000 криминалаца

У наредне три године, "Лос лобоси" су окупили око 8.000 криминалаца, који контролису део шверца кокаина, организују отмице и нелегално експлоатишу злато по планинаама Еквадора.

Власти тврде да им се база налази у затвору Гвајакил одакле воде операције у седам еквадорских провинција. Сматрају их одговорном та серију побуна у затворима, у којима је страдало више од 300 људи.

Блиско сарађују са мексичким картелом "Халиско ње џенерејшн" (Jalisco New Generation Cartel). Највећи конкуренти "Вукова" су "Лос чинероси" који представљају локалну подружницу картела Синалоа.

У обрачуну ове две банде у затвору Белависта је убијено још 100 особа, док је око зидина пронађено још више од 40 тела, махом припадника ривалске организације "Р7".

Еквадорска полиција наводи и да имају блиске везе са албанском мафијом и некадашњим колумбијским побуњеницима, који су се, после споразума о примирју, окренули шверцу кокаина.

Број убистава у Еквадор се, у последње четири године, драматично повећао, чиме је ова, претходно релативно мирна земља, послата једно од најопаснијих места на свету.

Обрачуни ривалских мафија, у затворима али и ван њих, озбињно су уздрмаали ауторитет ионако не претерано утицајног председника Гиљерма Ласа, који је после убиства председничког кандидата обећао да ће починиоци бити кажњени.

Еквадор је кључна станица на путу кокаина од Колумбије и Перуа до Сједињених Америчких Држава.

Средином марта, еквадорски медији објавили су снимак телефонског разговора двојице полицијских генерали, који су раправљали о начину на који "ваља сакрити извештај у којем се наводи да је Ласа од албанске мафије добио милион и по долара".

Албанска веза, "Операција Балкан"

Еквадорске обавештајне службе наводе да је албанска мафија, још деведесетих година, почела да тражи партнере у овој земљи, желећи наводно да преузме контролу над ланцем шверца дроге ка Европи.

Најмање шет албанских држављана убијено је у обрачунима ривалских банди у неколико последњих година, док је полиција у Драчу у неколико наврата открила укупно тону кокаина скривеном међу товаром банана. Осим у пошиљкама банана, кокаин је скриван у пошиљкама чаја и шкампа, тврде полиција у Еквадору.

Европске обавештајне службе су, током "Операције Балкан" 2014. године иденитфиковале две водеће албанске криминалне организације и ухапсиле Ремзија Аземија и још 11 албанских и еквадорских држављана.

Аземи је, месец дана касније, успео да побегне из затвора, али је 2017. године ухапшен у Немачкој. У Еквадору је ухапшен за убиство супруге и једног црногорског држављанина.

Еквадорски дневник "Еквадориан тајмс" наводи да су у тој држави активне две "екипе" албанских криминалаца, које засебно контролишу прилив кокаина из Перуа и Колумбије.

Само током прошле године, у Еквадору је заплењено 210 тона дроге и регистровано више од 4.500 убистава. Само у обрачунима у затворима, од 2019. године убијено је око 600 људи.

Везе албанске мафије сежу, како тврде еквадорски медији, до самог врха власти.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара