Битка за опстанак у Еквадору – ко је моћнији, држава или мафија

Председник Еквадора прогласио ванредно стање и меру "унутрашњег оружаног сукоба" и више од 20 нарко картела прогласио терористичким групама. Грађани поздрављају војску, али на улицама влада насиље и паника. Војска и полиција у рату са клановима за контролу у затворима. Криминалци убили и заробили више полицајаца.

Битка за опстанак у Еквадору – ко је моћнији, држава или мафија Битка за опстанак у Еквадору – ко је моћнији, држава или мафија

Десетине купаца у локалном супермаркету у Гвајакилу аплаузом су поздравиле еквадорске војнике током рација после увођења ванредног стања. Талас хаоса у Еквадору уследио је после бекства из затвора вођа највећих нарко банди. 

Председник Еквадора Данијел Нобоа одредио је и меру стања унутрашњег оружаног сукоба, чиме је 20 највећих кланова који се баве трговином дрогом означио као терористичке групе, као и све оне за које се докаже да су сарађивали и помогали криминалним организацијама, укључујући судије и тужиоце. 

Војска је добила овлашћење да "неутралише" све теорористе "у оквиру међународног хуманитарног права". Кланови су одговорили отмицама и убиствима затворских чувара, полицајаца и серијом експлозија у неколико градова те државе.

Последњи у низу трагичних догађаја одвио се у Гвајакилу. Полиција је у предграђу највећег еквадорског града у запаљеном возилу пронашла угљенисана тела тројице мушкараца који су, пре егзекуције, били везани и мучени. 

Претходно су у уторак увече наоружани чланови банде "Тигрови" упали у телевизију Ти-Си у Гвајакилу током директног преноса и покушали да натерају једног од водитеља да у етру прочита поруку властима.

Војска и полиција су касније савладали нападаче, ухапшњено је најмање 13 особа, али је снимак насиља у преносу уживо уплашио многе Еквадорце.

Бекство из затвора, акција и реакција 

Убиства и насиље због међусобних ратова кланова око послова са дрогом, али и сукоба криминалаца са државом, расли су из недеље у недељу све док коначно није пукло након што је Адолфо Масијас "Фито", лидер највеће криминалне банде "Лос чинероси", побегао из добро обезбеђеног затвора у Гвајакилу.

Нарко картели су претходно покренули талас напада у затворима, али и изван њих, убивши неколико полицајаца и затворских чувара. Земља је убрзо постала опаснија и од најопаснијих у Латинској Америци.

Стручњак за безбедност са Латиноамеричког института за друштвене науке у Киту Фернандо Карион каже да никада није присуствовао ничему сличном.

"Ово никада раније нисмо видели. Представљали смо се као острво мира. Ипак, наслућивало се да ће се нешто страшно догодити", истиче Карион за Гардијан.

Наводи да је током 2017. године стопа погинулих износила пет особа на 100.000 становника, а да је шест година касније било 46 жртава на 100.000 грађана.

"То 2023. чини најнасилнијом у историји Еквадора".

Полиција је саопштила да је у претходних 12 месеци више од 7.500 особа погинуло у обрачунима кланова и безбедносних снага, док је 2022. било 4.400 страдалих.

Одбегле вође, убиство председничког кандидата и рат кланова

Бекство вође "Лос чинероса" Адолфа Масијаса "Фита" било је окидач за ланчану реакцију, а током хаоса је из затвора побегао и Фабрисио Колон "Пико", вођа "Лос лобоса" ("Вукова"), супарничког и скоро једнако моћног картела.

Колон је, као и "Фито", осумњичен за убиство председничог кандидата Фернанда Виљависенсија

У августу 2023. је због атентата на председника ухапшено најмање шест особа у готово хистеричној акцији еквадорске полиције. 

Убиство је уследило месец дана пошто је у Манти убијен локални градоначелник, такође борац против корупције и шверца дроге.

Виљависенсио је током кампање за председничке изборе посебно указивао на блиске везе врхова власти и криминалних организација у Еквадору.

"Вукови" су, према проценама полиције, друга најмоћнија криминална организација у Еквадору, чији је утицај нагло порастао после убиства лидера, до тада неприкосновене, банде "Лос чинерос" Хорхеа Луиса Замбрана 2020.

У наредне три године, "Лос лобоси" су окупили око 8.000 криминалаца, који контролишу део шверца кокаина, организују отмице и нелегално експлоатишу злато по планинаама Еквадора.

Такође, Колон је, како пише еквадорски лист Универсо, претио и главној тужитељки Дајани Салазар.

Власти тврде да им се база "Вукова" налази у затвору Гвајакил одакле воде операције у седам еквадорских провинција. Сматрају их одговорном за серију побуна у затворима, у којима је страдало више од 300 људи.

Блиско сарађују са колумбијским картелом "Халиско ње џенерејшн". Највећи конкуренти "Вукова" су упораво "Лос чинероси" који представљају локалну подружницу картела "Синалоа".

У обрачуну ове две банде у затвору Белависта је убијено још 100 особа, док је око зидина пронађено још више од 40 тела, махом припадника ривалске организације "Р7".

Еквадорска полиција наводи и да имају блиске везе са албанском мафијом и некадашњим колумбијским побуњеницима, који су се, после споразума о примирју, окренули шверцу кокаина.

ипци организованог криминала никада нису овако широко и далеко продрли у све структуре друштва", наглашава Карион.

Борба за контролу у затворима 

Криминалци су се посебно побунили због реакције еквадорског председника који жели да поремети устаљену власт у затворима.

Заправо је највећи талас насиља уследио када је шеф државе обећао да ће војска ући у затворе, повећати казне и боље чувати најтеже преступнике.

Само недељу дана пре "Фитовог" бекства, Нобоа се обавезао да ће следити идеју председника Ел Салвадора Најиба Букелеа и изградити два затвора са максималним обезбеђењем.

Многе делове затвора у којима се налазе најозлоглашенији чланови еквадорских банди не контролишу држава, чувари или безбедносне снаге, већ сами затвореници.

Осуђеницима су надређени шефови банди преко којих се шверцују храна, пиће, лекови, електронски уређаји и друге ствари забрањене ствари.

Управо је "Фито" из затворске ћелије пуштао "наркокоридо", музички спот који велича његове злочиначке подвиге, чиме је прекршена забрана коришћења електронских уређаја у затвору.

Видео је у домаћој јавности окарактерисан као понижавање власти и чињеница да Масијас влада и у затвору.

Обрачуни ривалских мафија, у затворима али и ван њих, озбиљно су уздрмаали ауторитет и претходног предсденика Гиљерма Ласа, који је после убиства председничког кандидата такође обећао да ће починиоци бити кажњени. Међутим, није било никаквог напретка. 

Рат преко бодљикаве жице

Адолфо Масијас "Фито" предводи најмоћнији клан, али ривали такође имају контролу у појединим деловима еквадроских затвора.

Некада су зараћене стране раздвојене једино бодљикавом жицом.

"Било каква промена у равнотежи моћи између кланова – или чак борба за власт унутар групе – може постати самоубилачки акт у скученом и пренасељеном простору", пише уредница Би-Би-Си-ја за Латинску Америку Ванеса Бушлитер.

У интервјуу који је "Фито" дао еквадорским новинарима за потребе снимања крими серије "Мир или вођство", упозорио је да би сваки покушај да се он – или било који други вођа клана – премести у строго чувана кирла затвора, завршио неуспешно и уз много жртава.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара