Читај ми!

Кандидат за председника Еквадора убијен на предизборном скупу

Фернандо Вилависенсио, кандидат за председника Еквадора, убијен је на предизборном скупу у Киту, саопштио је председник земље Гиљермо Ласо. Преглашено ванредно стање.

До атентата је дошло у тренутку када је Фернандо Вилависенсио улазио у аутомобил. Нападач је убијен након размене ватре са полицијом која је обезбеђивала скуп, преноси Ројтерс.

"Уверавам вас да овај злочин неће проћи некажњено", поручио је председник Гиљермо Ласо.  

Додао је да је организовани криминал у земљи поприлично распрострањен, али да ће на крају сви криминалци одговарати пред законом.

Видео-снимци објављени на друштвеним мрежама показују масу људи на предизборном скупу како се крију због пуцњаве.

Вилависенсио је био један од најјачих критичара бившег еквадорског председника Рафаела Корее и била му је одређена казна од 18 месеци затвора због клевете Корее.

Касније је добио политички азил у Перуу.

Био је и независни новинар који је истраживао корупцију у претходним еквадорским владама, након чега је ушао у политику као борац против корупције.

У свом последњем говору, пре него што је убијен, Вилависенсио је обећао окупљенима да ће искоренити корупцију и затворити "лопове" у земљи.

Његов сарадник Патрисио Зукиланда рекао је за АП да је Вилависенсио добио најмање три претње смрћу пре пуцњаве, које је пријавио властима.

"Народ Еквадора плаче, а Еквадор је смртно рањен. Политика не сме да доведе до смрти једног члана друштва", поручио је Зукиланда.

Према истраживањима јавног мњења, Вилависенсио је имао подршку 7,5 одсто бирача и био је пети по популарности међу председничким кандидатима.

Избори у Еквадору су заказани за 20. август.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара