Читај ми!

Либија, трагедија упркос упозорењима

Више од 11.000 тела пронађено у деловима Либије погођеним поплавама, у току је међународна акције хитне помоћи. Канцеларија за координацију хуманитарних послова проценила је да у подручјима погођеним поплавама живи више од 880.000 људи. Либијски национални метеоролошки центар 72 сата раније издао је упозорења за овај екстремни временски догађај на основу чега је проглашено ванредно стање.

Трагедија у Либији наглашава разорне последице екстремних временских прилика на крхке државе и показује потребу за раним упозорењима на више опасности која обухватају све нивое власти и друштва, рекао је генерални секретар Светске метеоролошке организације, проф. Петери Талас.

Либијски национални метеоролошки центар 72 сата раније издао је упозорења за овај екстремни временски догађај на основу чега је проглашено ванредно стање.

Упозорења су издата због обилних падавина и поплава, али се не баве ризиком који представљају старе бране.

"Проблем је како ту информацију метеоролошког центра пренети на терен и рећи људима да су у опасности. То у већем делу света не функционише. Врло је тешко обавестити правовремено и адекватно људе да би се заштитили у том периоду када је накритичније“, каже проф. др Владимир Ђурђевић са Физичког факултета.

Издељеност државног управљања у случају катастрофа и механизама за реаговање и инфраструктура пројектована за мање екстремне догађаје, сабрали су се са метеоролошком појавом без преседана и додатно отежали ситуацију на северу Африке.

"Национални метеоролошки центар се суочава са великим недостацима у својим системима осматрања. Његови ИТ системи не функционишу добро и постоји хронични недостатак особља. Национални метеоролошки центар покушава да ради, али његове могућности да то уради су ограничене. Светска метеоролошка организација посвећена је сарадњи са партнерима како бисмо обезбедили рана упозорења за све државе“, рекао Петери Талас.

Да подсетимо, циклон Данијел за 24 сата донео је и до 414 литара кише по квадрату. То је 100 пута више од просека за септембар. До сада невиђене поплаве у том делу Африке однеле су читаве квартове у Дерни, заједно са њиховим становницима који су у то време спавали у својим домовима.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара