Читај ми!

Дерни и околним градовима недостаје све, додатни страх од ширења заразе

Са несагледивим последицама поплава у Либији, разорена и подељена земља, како се оцењује, тешко ће се изборити. Хуманитарне организације наводе да је погођено више од 800.000 људи и да је за прву помоћ потребно најмање 70 милиона долара. Расте и бојазан од заразе и ширења колере.

Спавала је Дерна када су под силином олује Данијел и водом, која је потом надирала, попустиле бране и град преплавиле и преполовиле. Седмицу касније, број жртава премашио је 11.000. Коначни број страдалих, према проценама УН, могао би бити и двоструко већи.

"Под водом има много тела. Компликована је операција, користићемо и тешку опрему, али потребни су нам месеци и године", каже Камал Ел Сиви, начелник Службе потраге за несталима.

Готово 40.000 преживелих је евакуисано. Дерни и околним градовима недостаје све. И лекова и воде за пиће. А и дан пре катастрофе, у разореној Либији више од 800.000 људи, међу којима 200.000 деце, помоћ је била неопходна.

"Разматрамо изолацију погођених подручја у Дерни, због страха од ширења болести или епидемија. То су само мере предострожности, не желимо да људи брину", каже Осама Хамад, председник Владе са седиштем у Тобруку.

Људи се полако враћају да рашчисте што је вода донела. Однела је и хиљаде живота и срушила стотине зграда. У онима које се још држе, нема воде, ретко где поново има струје и интернета.

Помоћ УН, хуманитарних организација, либијских суседа, источних и западних влада, упућена је у Либију, али, због оштећених путева, не стиже брзо. Власти на истоку земље најављују истрагу - где је новац издвојен за одржавање брана, које су пре пола века градиле југословенске фирме.

"Изузетно је важно да се открију и идентификују жртве и да се идентификују одговорни у погледу могућег немара власти“, каже Eл Садик ел Сур, јавни тужилац.

Либија од 2011. нема стабилну власт. Подељена је на међународно признату Владу у Триполију. И власт у источном Тобруку, али и безброј милиција, које контролишу различите области, због чега се земља упоређује са леопардовим крзном.

Лучки град Дерна и његово окружење, стартна места либијског устанка, подсећа уредник портала Око Момир Турудић, међу најтужнијим су симболима Либије после Гадафија.

ило је тада велико незадовољство али сама та чињеница о повратку великог броја џихадиста у Либију од тога да су добро припремљени и од стране многих страна, пре свега, арапских земаља и Залива негде је давао повод да се у некој суштини давао утисак да је тај устанак био дело радикалних исламиста", рекоа је Момир Турудић, уредник Око портала РТС-а.

Дерна је, каже, илустративни пример - 2015. била је центар Исламске државе.

"Па је ту била Ансал Ал-Шарија, екстремна група која је извршила 2012. напад у Бенгазију на америчког амбасадора и службенике амбасаде, затим различите друге џихадистичке групе које су се бориле једна са другом да би уследила двогодишња опсада града од стране снага Калифа Хафтара, тако да је Дерна тешко пострадала", додаје Турудић.

Са последицама катастрофе, држава, која, тумачи се, постоји још само на папиру, бориће се тешко.

Либија ће тешко и до избора, у којима се годинама види шанса за њено уједињење. Власти истока и запада састајале су се како би их организовале. Али претходни покушају били су неуспешни. Године 2014. су одржани, да би одмах потом уследили крвави сукоби.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара