Читај ми!

Турудић: Либија је држава која не постоји, нема капацитета да се избори са последицама поплава

Либија је држава која не постоји, па тако нема ни капацитета да се избори са последицама катастрофалних поплава које су је задесиле, каже уредник ОКО портала Момир Турудић. Сукоби у тој подељеној земљи иако су ових дана утихнули, сигурно ће бити настављени, сматра Турудић.

Од Дерне готово да није остало ништа после поплава које су погодиле тај град на истоку Либије. Дерна је у последњих 11 година била стециште сукоба, па су оштећења била видљива и пре ове катастрофе, објашњава уредник ОКО портала Момир Турудић.

Становништво тог града се позива на евакуацију због недостатка воде, хране и опасности од заразних болести.

"Либији је у овом тренутку потребно све и свака врста помоћи. Либија је од 2011. држава само на папиру, има своје границе и место у УН, али је подељена на безбројне паравојне формације и милиције. Помоћ пре свега стиже од Египта, Турске, заливских земаља, али и са Запада. То је све кап у мору, а и знамо да помоћ стиже у почетку када је то ударна вест у медијима, а касније ће да настави да стиже махом оружје за зараћене стране", каже Турудић.

"Сукоби ће бити настављени чим се размере катастрофе забораве"

Постоје природне катасрофе које се не могу спречити, каже Турудић, али ако говоримо о Либији, то је држава која практично не постоји, и онда у њој не постоје ни капацитети.

"Безброј је извештаја да државне службе не постоје, брана код Дерне није одржавана, можда она не би ни издржала, али у последњих 11 година никаквог одржавања није било. Истрага о одговорности вероватно неће водити никуда, јер очекивати да тзв. држава на истоку или западу земље је илузорно. Сукоби који су тренутно утихнули сигурно ће бити настављени чим се ситуација колико толико нормализује и размере катастрофе забораве", сматра Турудић.

Сви до сада вођени разговори о евентуалним изборима у Либији нису донели резултат, јер чини се да нема ни жеље да се Либија уједини.

"Сваки већи град има своју парамилитарну милицију, а за улазак у те градове ако сте странац треба вам и пасош. Напади су свакодневни. Избори лепо звуче са стране, али да ће Либија у скорије време имати функционалну владу тешко је замисливо", каже новинар Момир Турудић.

Град Дерна центар најтврђе верзије ислама

Град Дерна и цео тај регион од раније је познат као центар најтврђе верзије ислама у Либији. Огроман број бораца из тог дела је одлазио да се бори на страни џихадиста у Ирак, Авганистан и сва места где су тзв. свети ратници ишли да се боре, да би се вратили у Либију када је почео устанак против Гадафија.

"Дерна је прелазила из руку Исламске државе у руке Ансар ел Шарија, групе која је извршила напад на америчку амбасаду у Бенгазију, и друге џихадистичке групе. Бомбардована је од стране Египта, и тај град је и пре ове катастрофе био тешко оштећен", наводи уредник ОКО портала.

После овога имаћемо пре свега интерне избеглице, каже Турудић, али и без поплаве угрожено је око 850.000 људи у Либији који покушавају да се докопају обале и крену ка Европи.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво