Британски премијер на удару критика због "шокантног расипања новца"

Председник владе Велике Британије Риши Сунак нашао се на удару критика након што је обелодањено да је у периоду краћем од две недеље путовао приватним авионима и потрошио у те сврхе око 500.000 фунти – "шокантно расипајући новац пореских обвезника".

Британски премијер на удару критика због "шокантног расипања новца" Британски премијер на удару критика због "шокантног расипања новца"

Критике упућене Ришију Сунаку подстакле су британску опозицију да нападне премијера тврдећи да је одсечен од реалности и да није у стању да ради на зеленој агенди.

У откривеним документима из Сунаковог кабинета детаљно се описују путовања премијера у иностранство у трецем кварталу 2022. године.

Откривено је да је Сунаков кабинет коштао британске пореске обвезнике око 108.000 фунти за путовање приватним авионима до и са самита у Египту, 6. и 7. новембра.

Недељу дана касније Сунак је одлетео на самит Г20 на Балију у Индонезији, вратио се 17. новембра, а ово повратно путовање је коштало више од 340.000 фунти.

У децембру је једнодневни излет у Летонију и Естонију у посету британским трупама коштао више од 62.000 фунти.

Документ о трошковима премијерског кабинета показује да је скоро 20.000 фунти потрошено на друге трошкове као што су смештај, храна и визе.

Међутим, све наведено не укључује трошкове за службенике који су такође ишли са премијером на ова путовања, а делегације су биле различите величине - од 19 са премијерком Лиз Трас, до 35 колико их је пратило Сунака на Бали.

Сунак је и раније био критикован због неразумевања стања у земљи. У децембру он је посаветовао једног бескућника да почне да се бави бизнисом.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се