Читај ми!

Глобално загревање – свет пред избором: Сарадња или колективно самоубиство

Више од 120 светских лидера окупило се у египатском летовалишту Шарм ел Шеику на климатској конференцији Уједињених нација. Први човек светске организације Антонио Гутерес позвао је на историјски пакт најбогатијих и најсиромашнијих земаља, како би се смањила емисија угљен-диоксида. Упозорава да се свет опасно приближава тачки без повратка, истичући да човечанство има избор – сарадњу или нестанак.

У јеку геополитичких олуја, од рата у Украјини, енергетске кризе до економских превирања – светски лидери у Шарм ел Шеику траже решења која треба да спрече климатску катастрофу. Конференција Коп 27 почела је поруком земљама да пређу с обец́ања на примену раније договорених споразума.

„Свет је на ауто-путу ка климатском паклу, с ногом на гасу. Ова конференција је подсетник да је одговор у нашим рукама и да сат откуцава. Опасно се приближавамо тачки без повратка. Свет има две опције – пакт о климатској солидарности или пакт о колективном самоубиству“, рекао је генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес.

Наглашава да две највеће светске привреде – Америка и Кина, имају посебну одговорност да удруже напоре како би се убрзано прешло са фосилних горива на еколошки одрживу енергију.

Међутим, кинески председник Си Ђинпинг не долази у Египат, док председник Бајден стиже крајем недеље, после избора у Америци. Као и на прошлогодишњем Самиту у Глазгову и на овом је фокус на престанку коришћења фосилних горива, пре свега за производњу струје. Рат у Украјини натерао је, међутим, многе богате земље да се врате на угаљ и нафту како би надокнадиле мањак.

„Планета је постала место патње. Људи широм света гледају у нас. Очекују брзу, конкретну примену плана о смањењу емисије штетних гасова, као и гаранције за финансирање земаља у развоју, које највише испаштају од последица климатске кризе“, навео је египатски председник Абдел Фатах ел Сиси.

По оцени француског председника, Европљани једини плаћају помоћ сиромашним државама суоченим с климатским променама. Наглашава да је неопходан притисак на богате неевропске земље – Америку и Кину да дају свој допринос. Подсећа да је Европа и даље зависна од фосилних горива.

„Богати смо и снажни, али зависни. Ми смо заједно с Италијанима погурали идеју о одређивању максималне цене горива, али су друге европске земље то одбиле, јер су желеле да осигурају довољне количине у страху да би гориво могло да заврши у Азији, која је спремна да плати више“, истакао је први човек Француске Емануел Макрон.

Домаћин наредне климатске конференције у Дубаију 2023-ће обећава подршку и сарадњу у енергетској транзицији.

„Владу Уједињених Арапских Емирата сматрају одговорним енергетским снабдевачем и наставићемо да играмо ту улогу док год свету буду потребни нафта и гас. Са геолошке тачке, нафта и гас у нашој земљи емитују најмање угљеника у свету. Наставићемо да смањујемо емисију штетних гасова“, додао је председник Уједињених Арапских Емирата, Шеик Мохамед бин Зајед ал Нахјан.

Европска комисија и климатски активисти траже спровођење Париског споразума и ограничење глобалног загревања на 1,5 степен целзијуса. Више од 25 земаља формирало је групу која ће радити на заустављању крчења шума до 2030. године, за шта су предвидели милијарде долара.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво