Читај ми!

Рат у Украјини поделио Г20, без заједничког саопштења на самиту на Балију

Министри финансија и гувернери банака земаља чланица Групе 20 развијених економија поручују да ће покушати да реше глобалне проблеме снабдевања храном и због растућих спољних дугова. Ројтерс преноси да због подељених ставова у вези са ратом у Украјини, међутим, на самиту на Балију нису направљени битни помаци, због чега је заједничко саопштење изостало.

Америчка министарка финансија Џенет Јелен потврдила је да су министре финансија и гувернере банака земаља чланица Групе 20, различити ставови у вези са ратом у Украјини, спречили да издају званично заједничко саопштење, преноси Ројтерс.

"Ово је изазовно време, јер је Русија део Г20 и није сагласна са нама осталима о томе како окарактерисати рат", навела је Јеленова, која је нагласила да неслагање не би требало да спречи напредак у решавању хитних глобалних питања, преноси британска агенција.

Уместо званичног саопштења, индонежанска министарка финансија Шри Муљани Индравати, која води састанак, издаће саопштење председавајућег.

Шри Муљани Индравати навела је да су се чланице усагласиле око већине тема, али не и око посебних изјава о рату у Украјини, описавши да је то "најбољи резултат" који је група могла да постигне на састанку.

Састанку је виртуелно присуствовао руски министар финансија Антон Силуанов, док је његов заменик био лично.

Украјински министар финансија Сергиј Марченко је на седници позвао на увођење "строжих циљаних санкција".

"Група 20 парализована"

Аналитичари оцењују да неуспех у договору око саопштења одражава слабост некада моћне економске групације, преноси Ројтерс.

"Налазимо се у тренутку када је светска економија остала без кормила. Г20 је парализована Путиновим ратом", оценио је Кевин Галагер, који је на челу Центра за политику глобалног развоја на Универзитету у Бостону.

Кристалина Георгијева, директорка Међународног монетарног фонда, упозорила је да је више од 30 одсто земаља у развоју и невероватних 60 одсто земаља са ниским приходима у дужничкој кризи или близу ње.

"Ситуација у вези са спољним дуговима земаља се убрзано погоршава и требало би осмислити механизам за решавање дуга који добро функционише", истакла је.

Г20 ће успоставити заједнички форум министара финансија и пољопривреде земаља чланица за решавање питања снабдевања храном и пољопривредним ђубривом.

Сличан форум је успостављен за министре финансија и здравља.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво