Читај ми!

Десница убедљиво води на изборима у Италији – који су изазови пред будућом владом

Према последњим резултатима, на парламентарним изборима у Италији коалиција деснице Ђорђе Мелони убедљиво води, а на другом месту је Леви центар са скоро двоструко мање гласова.

Десничарска коалиција је у Доњем дому италијанског парламента, према последњим резултатима, освојила је 235 мандата, од чега је највише освојила странка Ђорђе Мелони – 118 посланичких места.

С друге стране, левичарска коалиција добила је 79 мандата, а Ројтерс подсећа да је за већину у Доњем дому потребан 201 мандат.

Покрет пет звездица освојио је 15,33 одсто гласова, што је релативно добар резултат за партију за коју се доскора веровало да више практично не постоји.

Ђорђа Мелони се ноћас огласила речима да је ово тек полазна тачка и да, иако јој је жао што је много Италијана који нису изашли на гласање, њен циљ сада је да створи јак однос између државе и грађана и да ће ово бити влада за све.

Реакције страних медија говоре о победи екстремне, ултра деснице. Шпански Мундо пише да ће победа екстремне деснице у Италији уздрмати Европу. Њујорк тајмс такође коментарише да је реч о још једном доказу да Европа клизи ка десном крилу, док Економист додаје да је Италија гласала за националистичку десницу, па ће се формирати највећа десничарска влада још од Другог светског рата и Мусолинија, како каже Си-Ен-Ен.

Одмах су стигле реакције из Француске, од странке Марин ле Пен, и честитке италијанској десници на јакој победи и Италијанима који, по њиховим речима, дају одличну лекцију Европској унији и Урсули фон дер Лајен.

Честитке су стигле и из Пољске и Мађарске и од осталих десничарских партија које кажу да је победила жеља за суверенитетом и државом која ће имати снажан идентитет, јер је после Шведске, Италија друга европска земља која је у последњих неколико недеља одабрала десницу.

Шта чека нову италијанску владу 

Ђорђу Мелони чека тежак посао, као што је она сама изјавила – првенствено питање изузетног повећања цена енергената, као и рачуна који су и до пет пута већи него претходне године што доводи до драматичне ситуације како за компаније тако и за италијанске породице.

Ту је и питање здравственог система, али и руско-украјинског сукоба. 

Тежак посао је и пред левицом коју је по мишљењу многих њених припадника и гласача потребно потпуно реорганизовати с обзиром на то да је изгубила и у многим деловима земље у којима је историјски увек побеђивала.

Очекује се да нова влада буде формирана до краја октобра.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво