Читај ми!

Ко је Ђорђа Мелони – од хваљења Мусолинија до историјског успеха

Италијанска политичарка Ђорђа Мелони, лидерка странке Браћа Италије, која ће, готово извесно, постати први премијер Италије из крајње деснице од владавине Бенита Мусолинија, због својих ставова изазвала је велику пажњу светске јавности, а код појединих и забринутост за будућност Европске уније.

Ђорђа Мелони је рођена у Риму 1977. године. Мајка јој је са Сицилије, а отац, који је напустио породицу током када је Мелонијева имала 11 година, пореклом је са Сардиније.

Од самих почетака Ђорђа Мелони била је наклоњена десници. Са 15 година се прикључила Омладинском фронту, који је био омладинско крило неофашистичког Италијанског социјалног покрета, а касније је постала председница студентског огранка Националне алијансе.

Остала је упамћена њена изјава из 1996. године, када је за италијанског диктатора Бенита Мусолинија рекла да је био "добар политичар, најбољи у последњих 50 година". 

Постала је посланица италијанског парламента из редова Националне алијансе након избора 2006. године, а тада је почела и новинарску каријеру. Две године касније, изабрана је за министра омладине у четвртом кабинету Силвија Берлусконија и на тој функцији остаје до 2011. године.

Није увек била сагласна са Берлусконијевом политиком, а највећу пажњу јавности привукла је када је позвала италијанске олимпијце да бојкотују отварање Олимпијских игара у Пекингу 2008. због политике Кине према Тибету, што су осудили и Берлускони и тадашњи шеф дипломатије Франко Фратини.

Следеће године, када се њена странка ујединила са Берлусконијевом Форца Италијом, постала је председница омладинског покрета нове странке Народ слободе.

Након смене Силвија Берлусконија са места премијера, са страначким колегама Игнацијом ла Русом и Гвидом Кросетом успротивила се одлуци странке да подржи владу Марија Монтија, након чега су 2012. основали странку Браћа Италије, чије је име извучено из италијанске химне.

На изборима следеће године подржали су Берлусконијеву коалицију и освојили девет посланичких мандата.

Политички ставови 

Преузела је вођство партије у марту 2014. године и од тада изразито у својој политици исказује ставове којима се противи абортусу, еутаназији и законима који подржавају истополна партнерства и бракове. На породичном скупу 2016. рекла је да се противи томе да истополне заједнице усвајају децу.

Мелонијева заговара традиционалне католичке породичне вредности, али каже да ће сачувати италијански закон о побачају који допушта прекиде трудноће, али омогућује лекарима да одбију да их раде.

Kаже да женама, које мисле да им је побачај једина опција, жели да пружи право на избор.

Kако наводи Би-Би-Си, док је настојала да увери западне савезнике Италије, снажно подржавајући проукрајинску линију владе Марија Драгија, њена тврдокорна конзервативна социјална политика забрињава многе.

Одлучна и борбена док критикује Европску унију, масовну имиграцију и "ЛГБТ лобије", та 45-годишњакиња је освојила разочаране бираче и изградила снажан лични бренд.

"Да – природној породици, не – ЛГБТ лобијима!" говорила је Мелонијева гостујући на недавном митингу шпанске крајње десничарске странке Вокс.

Професор Пасарели каже да Мелонијева није опасност за демократију, већ за Европску унију, стављајући је у исти калуп са Марин ле Пен и Виктором Орбаном.

У жељи да постане прва жена премијер Италије, она је потврдила свој женски идентитет, али, сматра професор Пасарели, на мачо политички начин.

За своје савезнике, она би представљала радикалну политичку промену која је потребна Италији, с обзиром на њену дугу економску стагнацију, наводи Би-Би-Си.

Мелонијева има ћерку, рођену 2016, с партнером Андреом Ђамбруном, телевизијским новинаром.

Уколико буде изабрана, Ђорђа Мелони могла би да буде прва жена која би се нашла на месту шефа италијанске владе.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво