Читај ми!

Кристерсон добио мандат за формирање владе Шведске

Улф Кристерсон, лидер десничарског блока који је освојио већину гласова на парламентарним изборима у Шведској, добио је од председника парламента мандат за формирање нове шведске владе.

Председник Риксдага Андреас Норлен одлучио је, после обављених консултација, да мандат за формирање нове шведске владе дâ Улфу Кристерсону, лидеру Модерата, након што је на изборима 11. септембра десничарски блок освојио парламентарну већину.

"Као резултат консултација са лидерима странака, одлучио сам да дам Улфу Кристерсону задатак да испита какву би владу Риксдаг могао да толерише. Била је то лака одлука", рекао је Норлен и додао да није одређен јасан рок за формирање владе.

У десничарском блоку, који је на изборима освојио 176 од 349 мандата, три више од блока предвођеног Социјалдемократском странком, осим Модерата, налазе се и Демохришћанска странка, Либерална странка и Шведске демократе, који су постали друга странка по броју мандата у парламенту.

Упркос томе што су социјалдемократе предвођене досадашњом премијерком Магдаленом Андерсон успеле да повећају подршку бирача и остану најјача странка у парламенту, њихови традиционални партнери су забележили пад, што је довело до губитка парламентарне већине.

Аналитичари сматрају да ће нова влада бити мањинска и да Шведске демократе вероватно неће бити у новом кабинету, али да ће Кристерсон моћи да рачуна на њихову подршку у парламенту.

Ипак, лидер Шведских демократа Јими Окесон је након консултација са председником парламента рекао да сматра да би најбоље било да се његова странка нађе у влади и да би се "Шведска осећала добро са већинском владом".

Парламентарни систем у Шведској омогућава да се формира мањинска влада, тако што je за избор владе довољно да против не гласа више од 175 посланика, односно већина у парламенту. Тако је Магдалена Андерсон прошле године два пута изабрана за премијерку – за је гласало 117 посланика, против 174, док је уздржано било 57 од 349 чланова шведског Риксдага.

Очекује се да ће Кристерсон покушати да формира владу са Демохришћанском странком, а да ће место у влади бити понуђено и либералима. 

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво