"Канизијус", школа ужаса

Немачку потреса један од највећих секс скандала. У берлинској елитној школи "Канизијус", којом управљају језуити, на видело изашла прича о сексуалном злостављању бивших ученика. Директор школе признао да су свештеници злостављали ученике.

Врховни челник језуитског реда у Немачкој јавно се извинио због серије злостављања које су починила два свештеника у једној од најпрестижнијих језуитских школа "Канизијус" у Берлину. Иако су докази годинама постојали, свештеници никада нису реаговали.

Скандал је добио још већи публицитет у јавности због тога што католичка црква у Немачкој, за разлику од цркава у Сједињеним Америчким Државама и Ирској, никада није била повезана са злостављањем.

Након што је скандал избио у јавност, директор школе Клаус Мартес и челник језуитског реда у Немачкој Стефан Дартман одржали су конференцију за новинаре на којој су открили шокантне оптужбе против свештеника из својих редова.

Најмање 20 некадашњих ученика оптужило је два језуитска свештеника да су их сексуално злостављали у школи, која је седамдесетих и осамдесетих година важила за институцију која је имала најбољи образовни систем, рекао је Мертес.

Према његовим речима, оптужбе су данас далеко бројније од оних које су појавиле у јавности прошлог месеца у којима су свештеници осумњичени за седам случајева злостављања.

"Стидим се што ништа до сада није урађено и извињавам се у име оних који је требало да реагују на време", рекао је челник језуитског реда у Немачкој.

"Вашингтон пост" пише да је Дартман признао да је међу редовима језуита било случајева сексуалног злостављања још од 1981. године, али да власти никада нису биле обавештене о томе.

Случај застарео?

Дартман је рекао да се истрага суочава са великим изазовом, јер је "случај злостављања од пре тридесетак година временом застарео".

Према његовим речима два свештеника, Петер Ридел и Волфганг Стаб, наставила су да сексуално злостављају дечаке и девојчице након што су из престижне школе "Канизијус" у Берлину пребачени у друге католичке школе у Немачкој, Мексику, Чилеу и Шпанији.

Међутим, клупко је наставило да се одмотава. Три бивша ученика језуитске школе у Хамбургу, такође, су недавно оптужила једног свештеника за злостављање, док се у католичкој школи "дигла прашина" око истраге у којој су ученици, наводно, жртве сексуалног злостављања од стране католичких свештеника, преноси "Вашингтон пост".

"Канизијус" једна је од најеминентнији језуитских школа у Немачкој коју су похађали многи политичари, признати научници и привредници.

Ридел: Нисам крив

Иако се верује да је током седамдесетих и осамдесетих било много више злостављања, тек прошле недеље пријављено је првих седам случајева, у којима се Ридел и Стаб терете за злостављање.

Према оптужбама, Ридел је терао своје студенте да пред њим мастурбирају, док се Стаб оптужује да је прекомерно користио "телесни ритуал у сексуалном контексту", рекао је директор школе и додао да су обојица напустили ред језуита.

Стаб данас живи у Чилеу, а када је чуо за оптужбе, послао је писмо извињења свим жртвама.

Ридел, који није признао оптужбе, 1986. године нападнут је од стране једне бивше жртве, која је касније извршила самоубиство.

Већина жртава "Канизијуса" били су дечаци који су углавном имали 13 година. Директор школе рекао је да већина жртав данас има 40 година.

Након избијања скандала у медијима, језуитском реду додељен је специјални саветник који би у наредне две недеље требало да открије све контроверзе у вези са злостављањем ученика једне од најбољих школа у Немачкој.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије