Пљачкаши гробова у Обреновцу, оскрнављена 42 гроба

У Обреновцу и месту поред овог града Звечкој опљачка су 42 гроба. Ово није први пут да су ромски гробови мета пљачкаша у Обреновцу.

Отворене су или разбијене плоче на локалном гробљу у Обреновачком селу Звечка.

"Када нису могли да отворе, сазнали су да је био лимен сандук, како се то ради у болници, покушали су ашовима и другим алатима да отворе. Нису могли па су изнели до пола сандука из гробнице“, каже књижевник Златибор Јовановић.

У почетку је помислио да је гробница оскрнављена због освете. Покушана је, каже, и пљачка гробнице најбогатијег обреновачког Рома, грађена као тврђава од врхунског материјала.

Роми верују у загробни живот, па сходно томе, приликом испраћаја, у ковчег ставе новац и све личне драгоцености које је покојник имао.

"Коначно питање је шта ће са покојником да се деси када пролази кроз тај тунел и када дође до реке. Ако нема новаца да плати чамџију, онда неће угледати светло божије“, објашњава Јовановић веровања код Рома.

Нажалост, како је рекао, то може бити и мотив пљачке.

Последњих ноћи оскрнављена је и гробница његовог сина на Обреновачком гробљу.

То је само једна од 23 гробнице које су тада оскрнављене. Јовановић је био сведок ужасне слике.

"Ја сада могу да дам изјаву, да говорим за РТС, зато што сам попио 20 милиграма бромазепама за 24 сата. Мислим да ментални склоп тих људи превазилази ово надљудско што може разум да схвати“, каже Јовановић.

Полиција је завршила и увиђај на Обреновачком гробљу, на којем су до сада ромске гробнице скрнављене седам-осам пута, иако је гробље добро ограђено а има и камера на улазу. Саговорник РТС-а каже да је управа гробља обећала да ће санирати све гробнице, а да ће и Роми сами покушати да осветле своје парцеле и покрију их камерама.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије