Дани Африке у Београду, Брнабићева и Ђурић захвалили афричким земљама на подршци у УН

Министар спољних послова Марко Ђурић, заједно са председницом Скупштине Аном Брнабић и амбасадором Краљевине Марока у Србији, као доајеном Групе амбасадора афричких земаља и шефова мисија у Београду, Мохамедом Амином Белхажом, отворио је свечану церемонију обележавања Дана Африке у Палати Србија и захвалио што 37 од 54 земље није подржало усвајање нацрта резолуције о Сребреници у ГС УН.

Марко Ђурић је на почетку церемоније истакао да му је велика част да се обрати у години у којој се обележава 61. година од зачетка Афричког уједињења, од почетка процеса стварања Афричког јединства, којем је Србија давала подршку од самог настајања.

"На почетку мандата нове владе желим да пренесем свим окупљенима да смо добили јасну инструкцију и усмерење од највишег државног руководства да појачамо рад на унапређењу односа са братским и пријатељским државама Африке. Са државама Афричке уније нас дели, не само историја, већ нас веже и заједничка будућност у којој ћемо да растемо и развијамо се заједно", рекао је министар спољних послова.

Ђурић се захвалио и свим афричким земљама које јуче нису подржале и гласале за нацрт резолуције о Сребреници у ГС УН.

"Имао сам част да са председником Александром Вучићем представљам Србију на управо завршеном заседању ГС УН, на коме је земљи коју представљам покушано да се стварањем негативне политичке кампање стави жиг геноцида и срамоте. Желим да се захвалим афричким државама због чињенице да је 37 од 54 афричке земље одбило да подржи резолуцију", нагласио је Ђурић и додао да Србија неће да заборави ко су јој били пријатељи.

Ђурић је додао да је БДП за мање од једне деценије са афричким земљама удвостручен и позвао све земље овог континента да ућествују на изложби ЕXПО 2027.

Истакао је да је Србија поносна на пријатељство са афричким земљама које је започела некадашња Југославија и да ће се са тим пријатељстввом наставити.

Ђурић је рекао да програмом "Свет у Србији" у оквиру којег студенти из Африке долазе у Србију се ствара један од како је рекао, залога за изградњу мостова између наших земаља и да ће се наставити са унапређењем културне, економске и политичке сарадње.

Председница Скупштине Ана Брнабић је рекла јој је задовљство што присуствује обележавању тог дана и она је пренела захваност председника Вучића за огромну храброст коју су афричке земље показале јуче на гласању ГС УН и додала да ће се настати са јачањем сарадње са афричким државама.

Она је додала да жели да захвали и државама Африке које пружају поштовање територијалног интегритета и суверенита Србије и нагласила да 43 земаља поштује то.

"Ова подршка нам је од непроцењивог значаја, али је важно да нагласим да је ова подршка кључна за стабилност и мир у свету, јер без поштовања принципа међународног права светом би владао само и искључиво право јачег и то афричке државе знају можда боље од било ког другог на свету", нагласила је Брнабићева.

Дани Африке у Србији обележавају се у Србији од 2017. године.

Дани Африке обележавају се у дан сећања када су шефови 32 независне државе афричког континента у Адис Абеби потписали повељу коом је створена Организација афричког јединства која је прерасла у организацију Афричка унија.

Присуствовали су и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић, амбасадорка немачке Анке Конрад и амбасадор израела Јахел Вилан.

недеља, 16. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије