Нафтни споразум Москве и Минска

Постигнут споразум о условима руске испоруке нафте Белорусији за ову годину. Договорен начин испоруке, цена, нафтни биланс и гарантован неометан транзит.

Москва и Минск потписали су споразум о условима испоруке руске нафте Белорусији у 2010. години, пренеле су руске агенције, позивајући се на извештај који је вице-премијер Игор Сечин поднео председнику Дмитрију Медведеву.

"Потписани пакет докумената регулише испоруке сирове нафте Белорусији, процедуру формирања продајне цене нафте и нафтни баланс за 2010. годину, као и гаранције вице-премијера две земље за неометани транзит", наводе агенције.

Русија и Белорусија су од краја децембра покушавале да договоре услове за испоруку нафте у 2010. години, јер је изостанак споразума угрожавао транзит руске нафте ка Европи и снабдевање белоруских рафинерија, подсећа Ројтерс.

Белорусија је настојала да задржи услове претходних уговора, који су јој омогућавали да плаћа само 35,6 одсто извозне царине које важе у Русији.

Москва је раније указивала да је спремна да за потребе Белорусије испоручује 6,3 милиона тона нафте без царине, али је тражила плаћање пуне цене за преосталих 15 милиона тона, колико Белорусија извози после прераде у својим рафинеријама.

Влада у Минску је инсистирала да се испоруке неоптерећене царинама повећају на осам до 30 милиона тона годишње, обећавајући да ће у супротном повећати таксе за транзит руске нафте са 3,9 долара на 45 долара за тону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије