Протести у Венецуели

Један ученик убијен, а девет полицајаца повређено у сукобу полиције и демонстраната у Венецуели. Протесте изазвала суспензија телевизијске станице, критички оријентисана према председнику Угу Чавесу.

У венецуеланском граду Мерида један ученик је убијен, а девет полицајаца је повређено у протестима поводом суспензије телевизијске станице која је била критички оријентисана према председнику Угу Чавесу.

Венецуелански провајдери кабловске телевизије престали су у недељу да приказују RCTV по налогу владе.

Министар унутрашњих послова Тарек Ел Аисами изјавио је касно у понедељак да је током демонстрација у Мериди погинуо 15-годишњи Хосино Хосе Карило, иначе Чавесов присталица.

"Нажалост, кукавички је нападнута група ученика који су мирно протестовали и у том жалосном инциденту погинуо петнаестогодишњи дечак", рекао је Ел Аисами у изјави за телевизију.

Ел Аисами је додао да је у студентским демонстрацијама повређено девет полицајаца из државе Мерида, од којих двојица из ватреног оружја.

Полиција је употребила сузавац у Каракасу и другим градовима где су одржане демонстрације због суспензије RCTV и још неких мањих станица, што је наишло на осуду бораца за слободу медија и америчке владе.

"Сваки пут када једна влада затвори независну телевизијску станицу, то је разлог за забринутост", изјавио је портпарол Стејт дипартмента Филип Коули.

Венецуела је саопштила да станица није затворена већ да је емитовање суспендовано, што се може обуставити уколико се буде придржавала новог закона, а који, како наводи Ројтерс, прописује и емитовање неких од Чавесових говора.

Чавес је 2007. гдоине одбио да обнови лиценцу RCTV, оптуживши је за учешће у пучу 2002. године. Та телевизијска станица је тада даноноћно приказивала снимке са протеста против Чавеса, што је на кратко довело до његовог пада с влати, али је одбила да приказује Чавесове присталице, које су га вратиле на власт.

Венецуелански председник је последњих година ојачао провладине медије, формирајући неколико телевизијских мрежа које финансира држава, међу њима и Телесур канал, који је замишљен као латионоамерички пандан Си-Ен-Ен-у.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије