Влада диктира темпо рада Скупштине

Скупштина у претходне две године испунила 98 одсто обавеза које произилазе из европског пута Србије, тврди Славица Ђукић-Дејановић. Темпо доношења закона зависи од Владе као предлагача, подсећа председница парламента уочи сутрашњег наставка рада Скупштине.

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић изјавила је да је парламент у претходне две године усвојио 98 одсто предложених аката из европске агенде, али да темпо доношења закона зависи од владе као предлагача.

"Влада је од јула 2008. године до јула 2010. године планирала да достави скупштини 157 предлога закона, доставила је 139, а парламент је усвојио 98 одсто тих закона. Скупштина је врло везана за активност владе и све што стигне у парламент има апсолутни приоритет", рекла је Славица Ђукић-Дејановић на конференцији за новинаре у Дому Народне скупштине.

Сутра ће, како је најавила, бити одржана ванредна седница на којој ће бити попуњени скупштински одбори који имају до 17 чланова, док ће одбори који имају више од 17 чланова до краја мандата радити као и до сада.

Током редовног заседања, које почиње 4. октобра, биће разматрани важни закони попут измена Закона о буџетском систему, предлога закона о акредитацији, заштити потрошача, ваздушном саобраћају и о пловидби и лукама на унутрашњим водама.

Коначно је постигнута сагласност и о тексту декларације о осуди злочина над Србима, па би и тај документ требало да буде разматран током јесењег заседања. 

Упитана о предлогу Либерално-демократске партије да Скупштина усвоји политичку платформу за преговоре Београда и Приштине, председница парламента је одговорила да тај предлог није у форми акта који може бити у процедури.

"Није спорно да парламент има свој став о томе, али начин на који га изражава мора бити у складу са Законом о скупштини, Уставом и Пословником парламента. Резултат расправе у парламенту може бити и подршка Влади да ради свој посао у складу са очекивањем грађана и мислим да је то можда и најјача порука, али мора имати и одређену суштинску позицију у процесу", објаснила је Ђукић-Дејановић.

Председница парламента сматра да би у преговорима требало да учествују сви који могу да допринесу резултату и да је Влада најкомпетентија да "води политику у том сегменту".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара