Читај ми!

Забрана "Књиге о Милутину" на КиМ - одузимања душе једном народу

После одлуке приштинских власти да екипа представе "Књига о Милутину" не може преко административног прелаза Јариње да уђе на Косово и Метохију – не престају осуде. Поводом тог антицивилизацијског чина огласили су се Министарство културе, Удружење драмских уметника Србије, уметници и јавност.

Двеста друго извођење представе "Књига о Милутину" планирано у Косовској Митровици публика није видела. Упркос опсежним припремама, адекватној документацији и спецификацији опреме, улазак у јужну српску покрајину без објашњења није дозвољен екипи представе у продукцији Звездара театра.

"Ово недело је суштинска слабост и немоћ, а само изгледа и чини се силно, и то према једном позоришту, нецивилизацијски чин, антикултурни, антипозоришни. Одраз страха и панике не допустити Србима или било коме да присуствује извођењу свог културног, духовног и славног наслеђа кроз 'Књигу о Милутину'. Радовало би ме да и људи албанске популације на Косову могу да је послушају, будући да се Милутин не сврстава ни у једну идеологију или политику", рекао је глумац Ненад Јездић, који тумачи лик Милутина.

Ковачевић: После свих забрана на КиМ, на ред је дошла култура

Директор Звездара театра Душан Ковачевић каже да је после свих могућих забрана на ред дошла и култура.

а се српском народу на Косову и Метохији укине право на живот, после живота налик на логор. Забрана једне позоришне представе која је у суштини антиратна драма и није проблем, један човек који уништава све што је идентитет једног народа. Проблем су људи из земље који га подржавају и истовремено се куну у законе о људским правима и слободи кретања. Следећа забрана је вероватно српски језик и говор. Насиљу нема краја", истиче Ковачевић.

Селаковић: То је њихов однос према свему што је српско

Министар културе Никола Селаковић пружио је подршку глумцу Ненаду Јездићу и истакао симболику поруке антиратне драме "Књига о Милутину". Забрана уласка на Косово и Метохију Патријарху српском као и протеривање из Северне Митровице новинара листа "Јединство" из просторија где стварају једини штампани медиј на српском језику – наставак су терора.

"То је само однос према свему ономе што је српско, а српска култура на првом месту јер Косово и Метохија као колевка наше државности и наше духовности јесте једна од колевки наше културе, а то је управо оно што Куртију и његовим савезницима и саборцима понајвише смета. Када некоме забрањујете културу ви му забрањујете идентитет, када му забрањујете идентитет онда му забрањујете постојање", наводи Селаковић.

УДУС: Чин без преседана

Огласило се и Удружење драмских уметника Србије које је истакло да насилнички чин без преседана над уметношћу и правом нашег народа на Косову и Метохији.

"То је само још један доказ о злонамерности и бахатости оних који би да сасвим, и на сваки могући начин, још више обесправе наш народ коме је већ скоро свако право ускраћено", наводи се у саопштењу Удружења драмских уметника Србије.

Глумас Лазар Дубовац истиче да је одузимање права некоме на културу као да му узмете душу.

"Душа једног народа је култура. Чини ми се да на овом примеру као и на многим примерима до сада када је та територија у питању стално се враћамо на оно Лазарево: Коме ћеш се приволети царству, или царству небескоме или царству земаљском", указује Дубовац.

Без реакције шире албанске јавности

Шира албанска јавност није реаговала, али се на Фејсбуку огласио драмски писац са Косова и Метохије Јетон Незирај.

"Овај поступак скандалозан је и сраман", написао је Незирај и позвао екипу представе "Књиге о Милутину" на гостовање у Приштини.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије