Безбедност уједињује регион

Питања безбедности превазилазе границе држава, а безбедносни изазови у региону су шанса за јачање сарадње држава, рекао министар одбране Србије Драган Шутановац.

Министар одбране Србије Драган Шутановац изјавио у Београду да безбедносна питања превазиле границе држава и да су безбедносни изазови у региону шанса за јачање сарадње држава.

Отварајући тродневни скуп Интеграција Западног Балкана у глобалну безбедносну мрежу, на Факултету политичких наука, министар одбране је навео да је то веома важна тема која се у Србији "углавном разматра на емотивном нивоу, а не на прагматичној равни".

Према његовим речима, Западни Балкан напредује у реформама и евроинтеграцијама, али и даље постоје безбедносни проблеми као што су питање статуса Косова, покушаји наметања ревизије мировних споразума, етничке и верске тензије, али и организовани криминал, трговина наркотицима, људима и оружјем, неефикасна привреда.

"Ови изазиви су уједно шанса за јачање сарадње у региону. Охрабрује чињеница да постоји висока свест да је безбедност недељива и да је једино кроз регионалну сарадњу могуће остварити добробит за сваку државу", рекао је Шутановац.

Он је подсетио да оружане снаге држава региона учествују у операцијма УН, ЕУ и НАТО-а, као и да Војска Србије "развија способности за већи допринос у међународној безбедности".

Србија има закључене споразуме у области одбране са свим државама региона, осим са Албанијом, рекао је министар одбране.

Шутановац је истакао да је сарадња САД и Србије у одбрани најбоља у укупним односима две земље, док је сарадња са Русијом добра, али "далеко испод очекиваног и потребног нивоа" и додао да се ради на унапређењу сарадње са Русијом.

Америчка амбасадорка у Београду Мери Ворлик поздравила је промене које је Србија направила у сектору одбране истакавши да су интеграције у глобалну мрежу безбедности најбољи начин за размену информација са САД и земљама Европе.

Амбасадорка Сједињених Америчких Држава истакла је да је свесна да је сарадња са НАТО-ом "посебно тешко и осетљиво питање за Србију" и изразила наду да ће доћи до "широке, снажне дебате о улози Србије у глобалном безбедоносном окружењу и о партнерству са НАТО-ом".

Ворликова је подсетила да Србија учествује у НАТО програму "Партнерство за мир", као и у његовом процесу ревизије, а да у Београду, од 2006. године, постоји и НАТО канцеларија за везу.

Амбасадорка САД истакла је да је Србија "почела да врши промене у сектору одбране, а у исто време повећала и међународну сарадњу".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара